Απορίες μετά την Επέμβαση
των Εμφυτευμάτων
1. Υπάρχει πόνος μετά την Επέμβαση τοποθέτησης Εμφυτευμάτων;
Μετεγχειρητικά ιδιαίτερες ενοχλήσεις ΔΕΝ παρατηρούνται, πάρα μόνο οίδημα, το οποίο υποχωρεί σταδιακά από την τρίτη μέρα. Εάν παρουσιαστεί ενόχληση αντιμετωπίζεται με συνήθη αναλγητικά.
2. Θα πρέπει να μείνω χωρίς δόντια μετά την Επέμβαση;
Σχεδόν πάντα υπάρχει δυνατότητα άμεσης, έστω και προσωρινής αποκατάστασης και ειδικότερα, όταν υπάρχει επιτακτική ανάγκη ή επιθυμία του ασθενούς.
3. Τι πρέπει να κάνω καθημερινά για τα Εμφυτεύματα και τα νέα μου δόντια;
Χρειάζεται πλύσιμο των δοντιών σας τρεις φορές την ημέρα, όπως θα έπρεπε να πλένετε και τα δικά σας φυσικά δόντια. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό η χρησιμοποίηση βούρτσας υπερήχων, που θα διατηρεί τα Εμφυτεύματά σας σε άριστη κατάσταση.
4. Τι άλλη φροντίδα απαιτούν τα Εμφυτεύματα και τα νέα μου δόντια;
Είναι επιβεβλημένη η επίσκεψη στον Ιατρό σας, τουλάχιστον ανά εξάμηνο στην αρχή και ανά έτος στη συνέχεια. Στις συνεδρίες αυτές θα ελέγχει τη στοματική σας υγιεινή και θα κάνει ό,τι απαιτείται για να διατηρούνται τα Εμφυτεύματά σας σε άριστη κατάσταση. Αυτό που έχει σημασία είναι τις οδηγίες του Ιατρού σας να τις τηρείται καθημερινά.
5. Υπάρχει περίπτωση να απορριφθούν τα Εμφυτεύματα από τον Οργανισμό;
Σπάνια μπορεί να απορριφθεί ένα Εμφύτευμα, ανάλογα την περίπτωση, σε ποσοστό, που φτάνει το 5-8%, γεγονός που ακόμα περισσότερο ελαχιστοποιείται από μια έμπειρη χειρουργική ομάδα. Αυτό μπορεί να συμβεί συνηθέστερα κατά τη φάση της Οστεοενσωμάτωσης, δηλαδή τρεις έως έξι μήνες μετά την τοποθέτησή τους.
6. Τι γίνεται, εάν απορριφθεί ένα Εμφύτευμα;
7. Μετά από πόσο καιρό μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα Οδοντικά Εμφυτεύματα στη μάσηση;
Αμέσως μετά την τοποθέτηση της προσθετικής εργασίας, αλλά στην αρχή σε περίπτωση ολικής αποκατάστασης θα πρέπει να δοθεί ο χρόνος στους ιστούς (γλώσσα, χείλη κλπ) να λειτουργήσουν με τις νέες συνθήκες. Προς τούτο θα πρέπει ο ασθενής να μασάει αργά και μαλακές τροφές για μερικές ημέρες.
8. Τι γίνεται με την αισθητική κατά την διάρκεια της επούλωσης των Εμφυτευμάτων; Μένει ο ασθενής χωρίς δόντια;
Ακόμα και στην περίπτωση που δε μπορεί να γίνει η άμεση φόρτιση (κατά την οποία ο ασθενής έχει δόντια ακόμη και την ίδια μέρα της τοποθέτησης των Εμφυτευμάτων του), μπορεί να εξασφαλιστεί να μη μείνει ο ασθενής χωρίς δόντια. Τούτο επιτυγχάνεται με την τοποθέτηση προσωρινών Εμφυτευμάτων, που είναι άμεσα χρησιμοποιήσιμα ή ακόμα προκατασκευάζοντας μια άμεση προσωρινή κινητή οδοντοστοιχία, ή προσωρινή γέφυρα αν υπάρχουν κάποια φυσικά δόντια.
9. Τί είναι η Περιεμφυτευματίτιδα;
Αποτελεί την φλεγμονή των ιστών γύρω από το Εμφύτευμα που δημιουργεί οστική αποδόμηση και κίνδυνο απώλειας του Εμφυτεύματος, εάν δεν αντιμετωπισθεί άμεσα.
Χαρακτηριστικά συμπτώματα:
α. Ερυθρότητα του βλεννογόνου γύρω από το εμφύτευμα και αιμορραγική τάση
β. Πιθανή εκροή πύου και κινητικότητα του Εμφυτεύματος σε παραμελημένες περιπτώσεις
γ. Ακτινογραφικά εμφανή σε ύψος οστική απώλεια
Πιθανές αιτίες Περιεμφυτευματίτιδας:
α. Λοίμωξη από ελλιπή στοματική υγιεινή ή μόλυνση παρακείμενων δοντιών ή ερεθισμό από κάποιο υλικό
β. Μηχανική επιβάρυνση ενδεχομένως λόγω προβληματικής προσθετικής εργασίας
γ. Κάπνισμα
Θεραπεία Περιεμφυτευματίτιδας:
α. Απόξεση επιφάνειας Εμφυτεύματος και Laser
β. Αντιβιοτικά, Χλωρεξιδίνη, Μεσοδόντια Βουρτσάκια, Στοματική Υγιεινή
γ. Έλεγχος και διόρθωση τυχόν προβληματικής προσθετικής εργασίας.
Σε περίπτωση που δεν υπάρξει αποτελεσματική θεραπεία είναι αναγκαστική η αφαίρεση του Εμφυτεύματος και η Οστική ανάπλαση της περιοχής με στόχο απώτερα την τοποθέτηση νέου Εμφυτεύματος