Κεντρικό Μενού

Η λιπώδης σφαίρα της παρειάς (buccal fat pad) είναι μια στρογγυλεμένη μάζα λίπους στη μέση του μάγουλου. Βρίσκεται ανάμεσα στους μύες του προσώπου, στην κοίλη περιοχή κάτω από το ζυγωματικό. Το μέγεθος της λιπώδους σφαίρας επηρεάζει το σχήμα του προσώπου.

Όλοι έχουν λιπώδη σφαίρα στην παρειά. Ωστόσο, το μέγεθος αυτής μπορεί να ποικίλλει πολύ. Οι άνθρωποι με μεγαλύτερη λιπώδη σφαίρα, μπορεί να αισθάνονται ότι το πρόσωπό τους είναι πολύ στρογγυλό ή γεμάτο. Μπορεί επίσης να αισθάνονται ότι έχουν ένα «baby face».

Δεν υπάρχει τίποτα κακό με τα μεγαλύτερα μάγουλα. Αλλά αν θέλετε να τα κάνετε μικρότερα, ο γναθοχειρουργός μπορεί να συστήσει την αφαίρεση της λιπώδους σφαίρας. Αυτή η επέμβαση γίνεται για να μειωθεί το πλάτος των στρογγυλών προσώπων.

Εάν ενδιαφέρεστε για την αφαίρεση της λιπώδους σφαίρας της παρειάς, διαβάστε παρακάτω για να μάθετε για τη διαδικασία και τις πιθανές επιπλοκές.

Ποιος είναι υποψήφιος για αφαίρεση λιπώδους σφαίρας παρειάς;

Μπορεί να είστε καλός υποψήφιος για αφαίρεση λιπώδους σφαίρας παρειάς εάν ισχύει κάτι από τα παρακάτω για εσάς:

 • Είστε σε καλή σωματική υγεία.
 • Είστε σε υγιές βάρος.
 • Έχετε ένα στρογγυλό, πιο γεμάτο πρόσωπο.
 • Δεν σας αρέσει η πληρότητα των μάγουλων (παρειών) σας.
 • Αναζητάτε χειρουργική επέμβαση θηλυκοποίησης προσώπου.
 • Έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες.

Η αφαίρεση λιπώδους σφαίρας παρειάς δεν είναι για όλους. Μπορεί να μην συνιστάται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 • Στενό πρόσωπο. Εάν το πρόσωπό σας είναι φυσικά λεπτό, η αφαίρεση της λιπώδους σφαίρας μπορεί να προκαλέσει βυθισμένα μάγουλα καθώς μεγαλώνετε.
 • Έχετε προοδευτική ημιπροσωπική ατροφία (σύνδρομο Parry-Romberg). Αυτή η σπάνια διαταραχή προκαλεί συρρίκνωση του δέρματος στη μία πλευρά του προσώπου. Είναι γνωστό ότι επηρεάζει τη λιπώδη σφαίρα της παρειάς.
 • Μεγάλη ηλικία. Καθώς μεγαλώνετε, χάνετε φυσικά λίπος στο πρόσωπό σας. Η αφαίρεση λιπώδους σφαίρας παρειάς μπορεί να τονίσει τα σημάδια γήρανσης του προσώπου.

Ένας γναθοπροσωπικός χειρουργός είναι ο κατάλληλος γιατρός για να προσδιορίσει εάν η αφαίρεση λιπώδους σφαίρας παρειάς είναι μια επέμβαση που ενδείκνυται για εσάς.

Πώς είναι η διαδικασία;

Πριν από τη επέμβαση

Πριν από τη διαδικασία, θα μιλήσετε με τον ιατρό σας σχετικά με:

 • προσδοκίες και στόχους
 • ιατρικές καταστάσεις
 • τρέχοντα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων βιταμινών και συμπληρωμάτων
 • χρήση αλκοόλ και καπνού
 • φαρμακευτικές αλλεργίες
 • προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις

Αυτές οι πληροφορίες επιτρέπουν στον ιατρό να αποφασίσει την καλύτερη χειρουργική προσέγγιση καθώς και να καθορίσει τους πιθανούς κινδύνους και τις προοπτικές αποκατάστασης.

Ίσως χρειαστεί να σταματήσετε να παίρνετε κάποια φάρμακα ή να κάνετε εξετάσεις αίματος πριν από την επέμβαση.

Θα ληφθούν φωτογραφίες και θα προγραμματιστεί η χειρουργική επέμβαση.

 Κατά τη διάρκεια της επέμβασης

Η αφαίρεση λιπώδους σφαίρας παρειάς γίνεται με τοπική αναισθησία. Δεν θα νιώσετε πόνο, αλλά θα είστε ξύπνιοι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Στο ιατρείο μας είναι δυνατή η χορήγηση νευροληπτοαναλγησίας (μέθης) από ειδικό αναισθησιολόγο.

Ο γναθοχειρουργός θα κάνει μια τομή στο εσωτερικό της παρειάς. Με παρασκευή των ιστών, σε συνδυασμό με πίεση στο εξωτερικό του μάγουλου, θα αποκαλυφθεί η λιπώδης σφαίρα, η οποία θα κοπεί και θα αφαιρεθεί. Θα ακολουθήσει συρραφή του τραύματος.

Μετά την επέμβαση

Πριν πάτε σπίτι, θα σας δοθούν οδηγίες περιποίησης του τραύματος.

Θα χρειαστεί να ακολουθήσετε μια υγρή διατροφή για μερικές ημέρες. Στη συνέχεια, μπορείτε να προχωρήσετε σε μαλακές τροφές πριν επιστρέψετε στην κανονική σας διατροφή.

Μετά την επέμβαση, το πρόσωπό σας θα είναι πρησμένο και μπορεί να εμφανίσετε μώλωπες. Και τα δύο μειώνονται όσο περνούν οι ημέρες.

Η πλήρης αποκατάσταση διαρκεί συνήθως περίπου 3-4 εβδομάδες.

Θα περάσουν κάποιοι μήνες για να φανεί το πλήρες αποτέλεσμα. Χρειάζεται χρόνος για τα μάγουλά σας να εγκατασταθούν στο νέο τους σχήμα.