Κεντρικό Μενού

Φλεγμονές – Aποστήματα

από Τερηδονισμένα ή ατελώς Απονευρωμένα
ή Έγκλειστα Δόντια, Κύστεις

Οι Φλεγμονές αναφέρονται μαζί με τα Εμφυτεύματα για να τονιστεί ότι πρέπει:
1. να αντιμετωπίζονται άμεσα για να μην αφαιρούνται τα Δόντια, όπως και
2. να διορθώνονται ΠΡΙΝ οιαδήποτε τοποθέτηση Εμφυτευμάτων.

Αναφερόμαστε λεπτομερώς στα Αίτια των Φλεγμονών στο Στόμα με σκοπό:

1. Να σας ευαισθητοποιήσουμε για να συνειδητοποιήσετε ότι οι Φλεγμονές των δοντιών είναι η συχνότερη αιτία εξαγωγών τους, επομένως είναι ο πιο συχνός λόγος που κάποιος έχασε τα δόντια του.
Από την άλλη πλευρά, μια Φλεγμονή στο Στόμα μπορεί να αποτελέσει σοβαρό κίνδυνο για αυτήν την ίδια τη ζωή σας (στατιστικά σπάνια μεν, αλλά δεν υπάρχει λόγος να διακινδυνεύσετε).

2. Επομένως στοχεύουμε ιδανικά στο να μη χάσετε κανένα δόντι σας ή τουλάχιστον να διατηρήσετε αυτά που έχετε σε άριστη κατάσταση, με τη βοήθεια του Θεράποντος Ιατρού σας, γιατί ΚΑΛΥΤΕΡΑ από τα  ΔΙΚΑ σας ΔΟΝΤΙΑ δεν υπάρχουν.
Εάν όμως έχουν ήδη αφαιρεθεί κάποια δόντια σας και πρόκειται να τοποθετηθούν Εμφυτεύματα, αυτά μπορούν να διατηρηθούν εφ’όρου ζωής χωρίς προβλήματα, εάν τα προσέχετε (δηλαδή τα πλένετε τρεις φορές τη μέρα, όπως θα έπρεπε να είχατε κάνει και με τα δικά σας δόντια).

3. Η στρατηγική της θεραπευτικής σας αντιμετώπισης απαιτεί την άμεση απομάκρυνση από τον οργανισμό σας κάθε εστίας Φλεγμονής. Επομένως θα πρέπει να αντιμετωπιστούν αμέσως οι τυχόν υπάρχουσες Φλεγμονές πρώτα και μετά να μπουν τα Εμφυτεύματα.
Οι Φλεγμονές πρέπει να αντιμετωπίζονται οπωσδήποτε, άσχετα αν βάλετε Εμφυτεύματα ή γέφυρα για την αντικατάσταση ελλειπόντων δοντιών.
Επομένως η αντιμετώπιση τυχόν υπαρχόντων Φλεγμονών αποτελεί το πρώτο στάδιο πριν την τοποθέτηση των Εμφυτευμάτων σας, που είναι ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΑΜΕΣΑ να γίνει, ακόμη και εάν ΔΕΝ ΜΠΟΥΝ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ.

Η παραμονή μίας Λοίμωξης έχει τις κάτωθι επιβαρυντικές επιπτώσεις:
Α. Επιβαρύνει τον Οργανισμό, καθιστώντας τον πιο αδύναμο στην αντιμετώπιση τυχόν νέας Μόλυνσης.

Β. Περιπλέκει την πορεία και το αποτέλεσμα της όλης Θεραπείας.
Γ. Δυσχεραίνει την επέμβαση των Εμφυτευμάτων.

Επομένως το πιο πολύτιμο ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ, που μπορείτε να προσφέρετε στην Υγεία σας για την αντιμετώπιση τυχόν νέων απρόσμενων Μολύνσεων από κάποιο μικρόβιο, ιό, μύκητα, κλπ, είναι να απαλλαγείτε από ήδη υπάρχουσες στον Οργανισμό σας, γνωστές ήδη σε εσάς, εστίες Φλεγμονών, όπως χαλασμένα δόντια κλπ, ή ακόμα διερευνώντας την ύπαρξή τους με Ακτινογραφίες και επίσκεψη στον Ιατρό σας, οπότε έτσι επιτυγχάνετε την:
Επαύξηση της ικανότητας του Οργανισμού για καταπολέμηση οιασδήποτε Λοίμωξης, ακόμα & του απλού κρυολογήματος, πολύ περισσότερο οιασδήποτε πανδημίας.

ΑΤΥΧΩΣ ΠΟΛΥ ΕΠΙΚΑΙΡΟ λόγω του ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

ΠΡΙΝ αποφασίσετε να βάλετε Εμφυτεύματα, είναι σκόπιμο να συνειδητοποιήσετε:
Γιατί φτάσατε εδώ και ποιά λάθη ενδεχομένως κάνατε, παραμελώντας κάποιες Φλεγμονές στο Στόμα σας, που σας οδήγησαν σε απώλεια δοντιών σας.

 

1. Φλεγμονές (Λοιμώξεις) – Αποστήματα

Οι Φλεγμονές στο Στόμα σχετίζονται κυρίως με Οδοντικά Αποστήματα.

Δείτε από το Βιογραφικό του Dr. Dr. Ε. Βαϊρακτάρη Διεθνείς Δημοσιεύσεις του για τις Φλεγμονές στο Στόμα
και συγκεκριμένα τις υπ’αριθμόν:
27, 28, 29, 37, 38, 39, 44, 53, 74, 103, 123, 126, 129, 136, 148, 152, 156 & 157.

Αντιστοίχως η Dr. Dr. Σ. Δέρκα έχει συμμετάσχει στη συγγραφή των αντίστοιχων με την Ενότητα αυτή Κεφαλαίων του Βιβλίου μας και συγκεκριμένα:
Κεφάλαιο 37 – Κύστεις των Γνάθων, Κεφάλαιο 39 – Τραχηλοπροσωπικές Λοιμώξεις & Κεφάλαιο 40Χειρουργική Στόματος

Τα στάδια της εγκατάστασης μικροβίων στον Οργανισμό με απλά λόγια είναι:

1. Μόλυνση, που αφορά την είσοδο μικροβίων στον Οργανισμό ή την δημιουργία τους σε συγκεκριμένη περιοχή του, π.χ. από νέκρωση ενός δοντιού λόγω τερηδόνας.

2. Λοίμωξη συμβαίνει καθώς και μικροοργανισμοί πολλαπλασιάζονται στο σημείο αυτό με αποτέλεσμα τη

3. Φλεγμονή, που συνεπάγεται δημιουργία της χαρακτηριστικής κλινικής της εικόνας (ερυθρότητα, οίδημα, πόνος κλπ).

Επομένως η Λοίμωξη είναι η φάση μετά τη Μόλυνση και αφορά τη συγκέντρωση/πολλαπλασιασμό μικροβίων σε κάποιο σημείο του Οργανισμού, ενώ η Φλεγμονή αφορά την αντίδραση του Οργανισμού στη συγκέντρωση αυτή  (ερυθρότητα κλπ)

 • Η Μόλυνση δεν εξελίσσεται πάντα σε Λοίμωξη, διότι ο Οργανισμός μπορεί να την αντιρροπήσει
 • Αυτό εξαρτάται από την κατάσταση του Ανοσοποιητικού του συστήματος, που επηρεάζεται σαφέστατα από την ύπαρξη και άλλων Φλεγμονών στον Οργανισμό. 
 • Επομένως από την σύντομη αυτή απλοποιημένη προσέγγιση των επιμολύνσεων του Οργανισμού φαίνεται πόσο σημαντικό είναι να μην αφήνετε στην τύχη τους κάποια προβλήματα δοντιών σας, που προκαλούν μικροενοχλήσεις ή Αποστήματα και παίρνετε λίγη αντιβίωση απο το Φαρμακοποιό σας,  οπότε συνήθως βελτιώνεται η κατάσταση. ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΒΡΕΙ όμως και ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΘΕΡΑΠΕΥΣΕΙ την ΑΙΤΙΑ του ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ
 • Ατυχώς κανείς δεν ξέρει, εάν και την επόμενη φορά θα ξεπεράσετε το ίδιο γεγονός με μόνον Αντιβίωση. Υπάρχει σημαντική πιθανότητα οι αρχικά απλές ενοχλήσεις που περάσατε να ήταν απλά το ξεκίνημα, που σας προειδοποιούσε για κάτι πολύ σοβαρό.  
 • Είναι κρίμα να ταλαιπωρηθείτε και να διακινδυνεύετε από αμέλεια την Υγεία σας για κάτι πολύ απλό.
 • Οποιαδήποτε ενόχληση νιώσετε στο Στόμα σας απευθυνθείτε στο Γιατρό σας, που θα σας βοηθήσει να το επιλύσετε, βρίσκοντας και θεραπεύοντας την αιτία των ενοχλήσεων σας. ΜΗΝ ΤΟ ΑΜΕΛΕΙΤΕ  !!!

1Α. Αιτίες Οδοντικών Λοιμώξεων

Οι Οδοντικές λοιμώξεις προκαλούνται από στοματικά βακτηρίδια που δημιουργούνται από Τερηδόνα στα δόντια και Περιοδοντική νόσο (ασθένεια των ούλων), που εξαπλώνεται μέσω του ακρορριζίου στα οστά των γνάθων. Εκεί δημιουργείται Ακρορριζική αλοίωση (Κοκκίωμα αρχικά και μετά Κύστη) που μεγαλώνει σταδιακά και ανά πάσα στιγμή – άσχετα από το μέγεθός της – μπορεί να προκαλέσει Απόστημα.

 Περιακρορριζικό Κοκκίωμα σε Τερηδονισμένο Δόντι

 

 

1Β. Συμπτώματα Οδοντικών Λοιμώξεων

Ένα Απόστημα μπορεί να οδηγήσει σε πόνο, αν και μπορεί αρχικά να μην παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα. Αν δεν αντιμετωπιστεί, η λοίμωξη μπορεί να εξαπλωθεί μέσω του οστού σε διαστήματα μεταξύ των μυών στο έδαφος του στόματος, τον τράχηλο και το φάρυγγα. Αυτό μπορεί να γίνει κάποιες φορές πολύ σοβαρό και να διακινδυνεύσει ακόμη και τη ζωή του ασθενούς.

Η αρχική κλινική εικόνα του Αποστήματος εξαρτάται από τη θέση του υπαίτιου Δοντιού, που προκάλεσε τη Φλεγμονή.

Επικίνδυνες τέτοιες επεκτάσεις φλεγμονών στο στόμα που ξεκίνησαν σαν Οδοντικά αποστήματα μπορούν να επεκταθούν στον Οφθαλμό  και να δημιουργήσουν Οφθαλμικό απόστημα, στον Εγκέφαλο → Εγκεφαλικό απόστημα και στον Θώρακα → Πνευμονικό απόστημα.

Διάφορες Εντοπίσεις Αποστημάτων Οδοντικής αιτιολογίας

Απόστημα Οφθαμικού Κόγχου από Φλεγμονή Δοντιού                    Πνευμονικό Απόστημα απο Φλεγμονή Δοντιού

Τα συμπτώματα στα απλά Οδοντικά αποστήματα περιλαμβάνουν πόνο, οίδημα, περιορισμό στη διάνοιξη του στόματος (τρισμός), πυρετό και αίσθημα κακουχίας.

Προσοχή απαιτείται, όταν και εάν συνυπάρχει δυσκολία κατάποσης και αναπνοής.

1Γ. Διάγνωση και θεραπεία Οδοντικών Λοιμώξεων

Για τη διάγνωση γίνονται αρχικά ακτινογραφίες των δοντιών και των γνάθων και περαιτέρω αξονική τομογραφία, μαζί με εξετάσεις αίματος.

Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει i) την Παροχέτευση του Αποστήματος με ενδοστοματική ή εξωστοματική προσπέλαση (ανάλογα με την εντόπισή του), ii) Aφαίρεση του αιτιολογικού παράγοντα (υπεύθυνο δόντι) και iii) Θεραπεία με Αντιβιοτικά. Η επέμβαση γίνεται υπό τοπική ή γενική αναισθησία.

1Δ. Άμεση αντιμετώπιση απαιτεί το Πλαγιοφαρυγγικό Απόστημα.

Η εικόνα του είναι συνήθως θορυβώδης με πυρετό, πόνο, αδυναμία διάνοιξης στόματος (τρισμό). Το οίδημα (πρήξιμο) μπορεί να είναι περιορισμένο.

Εδώ απαιτείται η μεγάλη εμπειρία του Χειρουργού να υποψιαστεί αμέσως την εντόπιση αυτή και να κάνει τα απαραίτητα, πριν να είναι πολύ αργά.

Επεκτάσεις ενός Πλαγιοφαρυγγικού αποστήματος, που μπορεί να οδηγήσουν σε επικίνδυνες για τη ζωή του ασθενούς επιπλοκές, είναι η επέκταση στο Οπισθοφαρυγγικό διάστημα και στο Μεσοθωράκιο. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η Μεσοθωρακίτιδα έχει ποσοστό θνητότητας 50%.

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΖΩΗΣ αποτελεί η έγκαιρη διάγνωση ΦΛΕΓΜΟΝΩΝ στο Στόμα

2. Συχνές Ερωτήσεις για Φλεγμονές στο Στόμα

2.1. Γιατί οι Φλεγμονές στο Στόμα μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο για τη ζωή μας;

Η Φλεγμονή μπορεί από την περιστοματική περιοχή (Δόντια, Ιγμόρεια, Σιελογόνους αδένες) να επεκταθεί στον Τράχηλο ή στον Οφθαλμικό κόγχο. Από εκεί μπορεί περαιτέρω να εμβολιστεί στον Εγκέφαλο ή στον Πνεύμονα. Εκτός αυτών των περιοχών η φλεγμονή μπορεί να εντοπιστεί σε οιοδήποτε σημείο του σώματος, ενώ ακόμη είναι δυνατόν να δημιουργηθεί μια γενική επιβάρυνση ΟΛΟΥ του οργανισμού, αρχικά ως απλή κακουχία και αργότερα με αύξηση κάθε αιματολογικού δείκτη Φλεγμονής (λευκά, CRP κλπ.).

Έχουμε σώσει πολλούς ασθενείς, που προλάβαμε κάποια δυσμενή επέκταση της Φλεγμονής τους, που ξεκίνησε από το Στόμα και κατορθώσαμε έτσι να αποφύγουμε τη σοβαρή επίπτωση στη ζωή τους.

 

 

Ατυχώς ακόμη χάνονται διεθνώς ασθενείς με παρόμοιες δυσμενείς επεκτάσεις Οδοντικών Αποστημάτων, διότι καθυστέρησαν να επισκεφθούν τον Ειδικό, όπως φαίνεται και από τη διεθνή βιβλιογραφία, ακόμα και από δικά μας άρθρα.

Η πιθανότητα επέκτασης μιας Φλεγμονής από το Στόμα σε οιοδήποτε σημείο του σώματος εξαρτάται από την τυχόν μειωμένη άμυνα του ασθενούς τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία. Έχουμε δημοσιεύσει περίπτωση νεαρού ασθενούς, υγιέστατου, που σε ηλικία 15 ετών περίπου, έκανε από Ιγμορείτιδα τελικά Οφθαλμικό απόστημα. Οι Ιγμορίτιδες είναι συχνότατα Οδοντικής αιτιολογίας.

Εάν το Πνευμονικό ή Οφθαλμικό απόστημα παραμεληθεί, ή δεν διαγνωστεί άμεσα, τότε υπάρχουν πολύ σοβαροί κίνδυνοι για την ζωή του ασθενούς.

Σύμφωνα με στοιχεία που αναφέρονται στη δική μας μελέτη, εάν δημιουργηθεί Μεσοθωρακίτιδα, η πιθανότητα απώλειας της ζωής του ασθενούς ανέρχεται στο 42,8%.

Η λήψη κάποιου Αντιβιοτικού από οδηγία φίλου – συγγενούς ή ακόμη και κάποιου μη ειδικού Γιατρού ή Φαρμακοποιού, χωρίς άμεση εξέταση από Ειδικό, μπορεί να αποβεί εγκληματική αμέλεια για την ίδια τη ζωή του ασθενούς.

2.2. Πως δημιουργούνται οι Φλεγμονές στο Στόμα;

Οι Φλεγμονές στην περιοχή του Στόματος μπορεί να προέρχονται από τα/τους:

 • Δόντια: όταν δημιουργήσουν Τερηδόνα ή Απόστημα
 • Ούλα: από Ουλίτιδα ή Περιοδοντίτιδα
 • Ιγμόρεια: από Ιγμορείτιδα
 • Σιελογόνους Αδένες: μετά Φλεγμονή τους, δηλ. Σιαλαδενίτιδα (πχ από λίθο)
2.3. Οι Φλεγμονές στο Στόμα μπορούν να επεκταθούν σε όλο τον Οργανισμό;

Οι Φλεγμονές στο Στόμα μπορεί να επεκταθούν σε όλο τον Oργανισμό, διότι το Στόμα έχει πολύ καλή αιμάτωση και στενή γειτνίαση με πολλά ευγενή όργανα (Οφθαλμός, Εγκέφαλος κλπ).  Εκτός αυτών όλων, τα μεγάλα αγγεία (καρωτίδα, σφαγίτιδα) και οι ανατομικοί χώροι που δημιουργούνται κατά την πορεία τους, παίζουν σημαντικό ρόλο στην επέκταση της Οδοντογενούς φλεγμονής, που από το Στόμα μπορεί οπουδήποτε να εμβολιστεί.

Πιο συχνά οι Φλεγμονές στο Στόμα επεκτείνονται στο Θώρακα δημιουργώντας Πνευμονικό Απόστημα, Περικαρδίτιδα κλπ. Άλλη συνήθης επέκταση που επίσης ενέχει  σοβαρό κίνδυνο είναι στα Ιγμόρεια. Από τα Ιγμόρεια η φλεγμονή μπορεί να εμβολιστεί στον Οφθαλμικό Κόγχο και από εκεί στον Εγκέφαλο.

Η χρήση των Αντιβιοτικών, αλλά κυρίως η ευαισθητοποίηση των Γιατρών, όπως και η ενημέρωση των ασθενών έχει μειώσει σημαντικά τον αριθμό των ασθενών που χάνουν τη ζωή τους από Φλεγμονές Δοντιών, που επεκτείνονται από το Στόμα στον Εγκέφαλο ή τον Πνεύμονα, δημιουργώντας αντίστοιχα Εγκεφαλικά ή Πνευμονικά αποστήματα.

2.4. Πώς μπορώ να ελέγξω την ύπαρξη τυχόν Φλεγμονών στο Στόμα;

Με επίσκεψη σε ένα εξειδικευμένο κέντρο, όπου θα χρειαστείτε και μια πρόσφατη αρχικά Πανοραμική ακτινογραφία ή και ανάλογα την περίπτωση τομογραφία των Γνάθων.

2.5. Τι μπορώ να κάνω για να μην έχω Φλεγμονές στο Στόμα μου;
 1. Να πηγαίνετε για έλεγχο στο Γιατρό σας, οπωσδήποτε ανά έτος τουλάχιστον.
 2. Πρέπει να έχετε καλή στοματική υγιεινή, πλένοντας τα δόντια σας μετά από κάθε γεύμα τρεις φορές τουλάχιστον τη μέρα.

Πως εξασφαλίζεται η καλή Στοματική υγεία;

 1. Αντιμετώπιση κάθε Φλεγμονής
 2. Θεραπεία ή εξαγωγή υπαίτιου δοντιού, που προκαλεί Φλεγμονή και αντικατάσταση του με κλασσική προσθετική εργασία ή Εμφύτευμα (ένα ή περισσότερα, ανάλογα το εύρος της κενής περιοχής).
 3. Σαφέστατα για να αποφασιστεί να εξαχθεί ένα δόντι σημαίνει ότι δεν εχει ελπίδες να διατηρηθεί με οιαδήποτε εφικτή Θεραπεία του. Επομένως θα πρέπει να εξαντλούντια όλες οι προσπάθειες Θεραπείας των δοντιών και μόνο αν αποτύχουν καταλήγουμε στην εξαγωγή τους.
  ΔΕΝ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΔΟΝΤΙΑ για να βάλουμε ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ.
 4. Έλεγχος ιγμορείων και σιελογόνων αδένων.
 5. Αναγκαία είναι μία Πανοραμική ακτινογραφία σε συχνότητα εξαρτώμενη από την κατάσταση του Στόματος κάθε ασθενόυς ανά ένα έτος ή ανά διετία ή ακόμα ανά τριετία, εάν δεν υπάρχει κανένα τερηδονισμένο ή απονευρωμένο δόντι στο Στόμα του.
 6. Στην περίπτωση των εμφυτευμάτων ή άλλων ενδοστοματικών θεραπειών ισχύουν διαφορετικά πρωτόκολλα συχνότητας ακτινογραφικού ελέγχου.
2.6. Πώς τα Εμφυτεύματα συμβάλουν στην πρόληψη των Φλεγμονών στο Στόμα;

Η τοποθέτηση των Εμφυτευμάτων γίνεται μετά από την εξάλειψη κάθε εστίας Φλεγμονής στο Στόμα και ο Ασθενής, μετά τη Θεραπεία με τα Εμφυτεύματα βρίσκεται σε ένα πολύ καλό επίπεδο Στοματικής υγείας.

Μετά την αποκατάσταση των δοντιών που έχασε, με Εμφυτεύματα, είναι πολύ καλά πληροφορημένος και κυρίως ευαισθητοποιημένος για την Υγιεινή του Στόματος.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών που έχουν βάλει Εμφυτεύματα, να διατηρούν και να παρακολουθούν την Υγεία του Στόματος τους. Έζησαν τις επιπτώσεις της αμέλειάς τους και σίγουρα δεν θέλουν να ξαναφτάσουν στο ίδιο επίπεδο αδιαφορίας για τον εαυτό τους.

 


Δείτε αποσπάσματα  από το ΒΙΒΛΙΟ μας για τις ΦΛΕΓΜΟΝΕΣ

Η αρίθμηση των εικόνων αντιστοιχεί με την υπάρχουσα στο Βιβλίο μας, ενώ κάποιες επιμέρους απεικονίσεις του Χειρουργικού πεδίου παρακάμπτονται, διότι δεν αφορούν τον ΜΗ Ειδικό.

 

ΕΙΚΟΝΑ 39.3 από το ΒΙΒΛΙΟ μας: Τρίγωνα του τραχήλου.

Οι Λοιμώξεις της ΣτοματοΓναθικής περιοχής συχνά περιχαρακώ­νονται στο σημείο αρχικής εντόπισής τους, γεγονός που οφείλεται στην άμυνα του οργανισμού, αλλά και κάποιες φορές στην άμεση λή­ψη αντιβιοτικών. Παρόλα αυτά κάποιες φορές η φλεγμονή επεκτείνε­ται σε γειτονικά ανατομικά διαστήματα, οπότε απαιτείται άμεση χει­ρουργική αντιμετώπιση. Εάν τούτο δεν διαγνωσθεί άμεσα ή παραμε­ληθεί από τον ασθενή η λοίμωξη από τους γειτονικούς ιστούς της πε­ριοχής προέλευσης της μπορεί να επεκταθεί σε απομακρυσμένες περιοχές, πράγμα το οποίο μπορεί στατιστικά σχετικά ΣΠΑΝΙΑ να συμβεί, αλλά και ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΑ σε υγιή και νεαρά άτομα π.χ. Μεσοθωράκιο, Εγκέφαλος και να θέσει σε σοβαρό κίν­δυνο τη ζωή του Ασθενούς. 

Τα διαστήματα είναι εν δυνάμει χώροι που περικλείονται από μύ­ες, οστά και περιτονίες
(Εικόνα 39.3).

Οι Λοιμώξεις μπορεί να εντοπίζονται σε ένα ή περισσότερα τέτοια διαστήματα, τα οποία επικοινωνούν μεταξύ τους.

1. Ανατομικά Διαστήματα

ΕΙΚΟΝΑ 39.5 από το ΒΙΒΛΙΟ μας: Το υπομασητήριο και το παραφαρυγγικό διάστημα.

α. Επιφανειακό διαμέρισμα

β. Έδαφος του στόματος

γ. Το υπογενείδιο διάστημα

δ. Το υπογνάθιο διάστημα

ε. Μασητηριακό διάστημα

στ. Παραφαρυγγικός χώρος (Εικόνα 39.5)

ζ. Παρωτιδικός χώρος

η. Παρααμυγδαλικό διάστημα

2. Η πορεία της Λοίμωξης και η θέση σχηματισμού αποστήματος ανάλογα με το εμπλεκόμενο δόντι

Μια οξεία οδοντογενής Λοίμωξη εξαπλώνεται με έναν προβλέψιμο τρόπο, εξαιτίας της θέσης των δοντιών μέσα στις γνάθους και της πρόσφυσης μυών, όπως ο Μασητήρας και ο Βυκανητής σε αυτές.

Μια περιακρορριζική Λοίμωξη η οποία προέρχεται από τα άνω δόντια συχνά επεκτείνεται χειλικά ή παρειακά κατά μήκος της ουλοπαρειακής αύλακας.

Παρειακή εξάπλωση μιας Λοίμωξης προερχόμενης από τους γομφίους της άνω γνάθου μπορεί να προχωρήσει κάτω από την πρόσφυση του βυκανητή και να εμφανιστεί ενδοστοματικά στην κάτω ουλοπαρειακή αύλακα ή να προχωρήσει πάνω από την πρό­σφυση του Βυκανητή και εντός του επιπολής προσωπικού χώρου (Εικόνα 39.6).

ΕΙΚΟΝΑ 39.6 από το ΒΙΒΛΙΟ μας: Εντόπιση του αποστήματος σε σχέση με το βυκανητή μυ.

 

Η ρίζα του άνω πλάγιου τομέα έχει συχνά υπερώια κλίση και για το λόγο αυτό μια περιακρορριζική φλεγμονή μπορεί να κατευθύνεται προς την υπερώα.

Η ρίζα του κυνόδοντα είναι επιμηκυσμένη και έτσι μια περιακρορριζική φλεγμονή μπορεί να παρουσιαστεί είτε στην ουλοχειλική αύλακα, είτε να πορευτεί προς τα πάνω στα πλάγια της ρινός και έως την περιοχή του έσω κανθού (Εικόνα 39.7).

ΕΙΚΟΝΑ 39.7 από το ΒΙΒΛΙΟ μας: Απόστημα κυνικού βόθρου.

Φλεγμονή προερχόμενη από τις ρίζες των κάτω τομέων συχνά εμ­φανίζεται κλινικά στην ουλοχειλική αύλακα σαν εντοπισμένη διό­γκωση. Μερικές φορές η Λοίμωξη πορεύεται μεταξύ των δύο πρό­σθιων γαστέρων του διγάστορα μυ και εμφανίζεται στην κορυφή του γενείου ή υπογενείδια, όπου μπορεί να διαγνωστεί λαθεμένα ως περιοχικό απόστημα του δέρματος ή θυλακίτιδα (Εικόνα 39.8).

ΕΙΚΟΝΑ 39.8 από το ΒΙΒΛΙΟ μας: α. Υπογενείδιο απόστημα. β. Σχάση, παροχέτευση.

Παρειακή επέκταση της Λοίμωξης από τους γομφίους μπορεί να περάσει κάτω από την πρόσφυση του Βυκανητή στην κάτω γνάθο και να εμφανιστεί εντός του επιπολής προσωπικού διαστήματος (Εικόνες  39.9, 39.10).

ΕΙΚΟΝΑ 39. 9 από το ΒΙΒΛΙΟ μας: α, β. Παρειακό απόστημα αριστερά από έγκλειστο κάτω γομφίο (38). β. Αδυναμία διάνοιξης του στόματος (τρισμός). γ. Σχάση , παροχέτευση ενδοστοματικά.

ΕΙΚΟΝΑ 39.10 από το ΒΙΒΛΙΟ μας: α. Παρειούπογνάθιο απόστημα αριστερά. β. Το απόστημα οφείλεται σε κύστη του δευτέρου κάτω γομφίου (37).

3. Κυτταρίτιδα και Λοιμώξεις των Περιτονιακών Διαστημάτων

Λοιμώξεις προερχόμενες από το Στόμα, το Πρόσωπο ή τις Γνάθους μπορούν να επεκταθούν στον υποδόριο ιστό προκαλώντας προσωπι­κή κυτταρίτιδα ή βαθύτερα στα περιτονιακά διαστήματα (Εικόνα 39.12). Η πιο συνήθης πηγή λοιμώξεων είναι τα δόντια (περια­κρορριζική, περιοδοντική λοίμωξη ή περιστεφανίτιδα).

Τα στάδια της Λοίμωξης περιλαμβάνουν την κυτταρίτιδα και το απόστημα (Εικόνα 39.13). Το από­στημα, αν δεν παροχετευτεί χειρουργικά, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να δημιουργηθεί συρίγγιο.

ΕΙΚΟΝΑ 39.12 από το ΒΙΒΛΙΟ μας: α. Παρωτιδικό απόστημα δεξιά. β. Σχάση, παροχέτευση.

ΕΙΚΟΝΑ 39.13 από το ΒΙΒΛΙΟ μας: α, β. Κυτταρίτιδα δεξιά. γ. Η λοίμωξη οφείλεται σε κύστη της άνω γνάθου.

4. Αντιμετώπιση μιας εν τω βάθει Τραχηλικής Λοίμωξης και ο έλεγχος του Αεραγωγού

Η σημαντικότερη μέριμνα του Ιατρού θα πρέπει να είναι η βατότη­τα του αεραγωγού. Σε ασθενείς στους οποίους ο αεραγωγός είναι σε κίνδυνο απαιτείται προσεκτική παρακολούθηση, καθώς αυτοί μπορεί να παρουσιάσουν ραγδαία επιδείνωση και η έγκαιρη παρέμβαση μπορεί να αποβεί καθοριστική.

Ενδείξεις προβλημάτων στον αερα­γωγό είναι η αναπνοή με ανοικτό το στόμα, η χρήση των επικουρικών αναπνευστικών μυών, η διαστολή των ρωθώνων και η ταχύπνοια. Όψιμα σημεία είναι ο συριγμός, η υποξία, και η κυάνωση εξαιτίας ση­μαντικής μείωσης της αναπνευστικής οδού. Εάν υπάρχει σημαντικό πρόβλημα στον αεραγωγό, μπορεί να είναι απαραίτητη η δημιουργία χειρουργικού αεραγωγού ή η διασωλήνωση του ασθενή.

5. Λουδοβίκειος Κυνάγχη
 1. Η οξεία αυτή Λοίμωξη περιγράφεται ως Κυτταρίτιδα των ιστών του εδάφους του στόματος αμφοτερόπλευρα. Η λοίμωξη είναι οδοντογενούς αιτιολογίας στο 90% των περιπτώσεων, ενώ άλλα αίτια είναι το επιμολυσμένο κάταγμα κάτω γνάθου ή ακόμη η σιελαδενίτιδα του υπογναθίου αδένα.Τα δόντια που εμπλέκονται στην αιτιοπαθογένεση της Λουδοβί­κειου κυνάγχης συχνότερα είναι οι δεύτεροι και οι τρίτοι γομφίοι της κάτω γνάθου. Η κλινική εικόνα εμφανίζει συμπτωματολογία συστηματικής τοξικότητας σε συνδυασμό με σανιδώδη σκληρία της άνω μοίρας του τραχήλου από γωνία σε γωνία της κάτω γνά­θου εντός της υπερϋοειδούς περιοχής, με οίδη μα του εδάφους του στόματος, το οποίο ανυψώνει τη γλώσσα. Το δέρμα είναι εξέρυθρο και φλεγμαίνει. Η αξονική τομογραφία αποκαλύπτει πολλα­πλή προσβολή των διαστημάτων της κεφαλής και του τραχήλου (Εικόνες 39.14).

  ΕΙΚΟΝΑ 39.14 από το ΒΙΒΛΙΟ μας: Λουδοβίκειος κυνάγχη. α. Κλινική εικόνα. β. Στην αξονική τομογραφία διακρίνονται οι αποστηματικές κοιλότητες. γ. Σχεδιασμός των ανατομικών μορίων (προς το Γένειο σημειώνεται η μεσότητα και το κατώτερο σημείο της κάτω γνάθου και προς το στέρνο κυκλοτερώς ο προβάλλων χόνδρος του Λάρυγγα) και ανάμεσά τους η τομή, από την οποία έγινε η διάνοιξη των αποστηματικών κοιλοτήτων και η τοποθέτηση των παροχετεύσεων. δ. Στη μετεγχειρητική ακτινογραφία φαίνεται ότι έχουν παροχετευτεί οι αποστηματικές κοιλότητες. Διακρίνονται επίσης οι παροχετεύσεις.

6. Λοιμώξεις του Κόγχου

Οι Λοιμώξεις του κόγχου οφείλονται κατά βάση σε Φλεγμονές προερχόμενες από τα άνω δόντια. Εκτός των γομφίων και προγομ­φίων της άνω γνάθου, μπορεί να οφείλονται και σε τραυματισμένα πρόσθια δόντια της άνω γνάθου.Η λοίμωξη πορεύεται είτε μέσω των ιγμορείων, είτε μέσω του κυνικού βόθρου, είτε μέσω της γωνιαίας φλέβας προς τον κόγχο.Μια οδοντογενής Ιγμορίτιδα μπορεί να επεκταθεί είτε προς τον κόγχο μέσω του εδάφους του, ή είναι δυνατόν να προκαλέσει πανκολπίτιδα και να επεκταθεί προς τον κόγχο διαμέσου των ηθμοει­δών κυψελών. Μια ρινογενής ιγμορίτιδα μπορεί να έχει το ίδιο αποτέλεσμα. Αρχικά προκαλείται κυτταρίτιδα, η οποία μπορεί να επε­κταθεί κάτω από το περιόστεο και να προκληθεί υποπεριοστικό απόστημα ή ακόμη να εξελιχθεί σε ενδοκογχικό απόστημα.Ενίοτε τραυματισμός των οστικών δομών του κόγχου μπορεί να οδηγήσει σε Λοίμωξη. (Εικόνες 39.16, 39.17 από το ΒΙΒΛΙΟ μας).

 

ΕΙΚΟΝΑ 39.16 από το ΒΙΒΛΙΟ μας: Κυτταρίτιδα οφθαλμικού κόγχου δεξιά. Στην αξονική τομογραφία διακρίνεται το οίδημα του βλεφάρου (Vairaktaris et al. J Craniomaxillofac Surg. 2009; 37(3):132-136).

ΕΙΚΟΝΑ 39.17 από το ΒΙΒΛΙΟ μας: Υποπεριοστικό απόστημα οφθαλμικού κόγχου. Στην αξονική τομογραφία φαίνεται η συλλογή πύου στο άνω και έξω τοίχωμα του κόγχου (Vairaktaris et al. J Craniomaxillofac Surg. 2009; 37(3):132-136).

 

 

7. Δυσμενείς απομακρυσμένες επεκτάσεις ΣτοματοΓναθοΠροσωπικών Αποστημάτων

Α. Εγκεφαλικό απόστημα ως αποτέλεσμα Θρομβοφλεβίτιδας και Θρόμβωσης του Σηραγγώδους Κόλπου

Β. Πνευμονικό απόστημα και άλλες κατιοΰσες οδοντογενείς λοιμώξεις

Οι οδοντογενείς λοιμώξεις της ΣτοματοΓναθοΠροσωπικής πε­ριοχής μπορούν μέσω των περιτονιακών διαστημάτων να εξαπλω­θούν έως και το Μεσοθωράκιο. Η επιπλοκή αυτή είναι ιδιαίτερα σο­βαρή, καθώς αναφέρονται πολύ υψηλά ποσοστά θνητότητας, έως και 40%. Οι κατιούσες οδοντογενείς λοιμώξεις οφείλονται συνηθέστερα στα δόντια της κάτω γνάθου.

Η κλινική εικόνα χαρακτηρίζεται από τα ακόλουθα: πυρετός, οδυνοφαγία και δυσφαγία, σκληρία ή οίδημα του τραχήλου, θωρακικός πόνος, διάταση των σφαγίτιδων, δύσπνοια, υποξία και αναπνευστική ανεπάρκεια (Εικόνα 39.18).

ΕΙΚΟΝΑ 39.18 από το ΒΙΒΛΙΟ μας: Κατιούσα μεσοθωρακίτιδα.

Το συνολικό σχέδιο θεραπείας θα πρέπει να περιλαμβάνει φαρ­μακευτική και χειρουργική παρέμβαση, που σημαίνει διάνοιξη των προσβεβλημένων τραχηλικών διαστημάτων ή Θωρακοτομή, όπου απαιτείται. 

Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή θεραπεία είναι η έγκαιρη και ακριβής Διάγνωση.