Κεντρικό Μενού

Πόσο κοστίζουν τα Εμφυτεύματα

Η αποκατάσταση των δοντιών που λείπουν με Εμφυτεύματα, είναι αναμφίβολα μια σχετικά ακριβή διαδικασία, λόγω του μεγάλου κόστους των Εμφυτευμάτων και των προσθετικών εξαρτημάτων τους, όταν φυσικά πρόκειται για καλής ποιότητας Εμφυτεύματα, παγκοσμίως ανεγνωρισμένων εταιρειών. Επιπρόσθετα, η όλη εργασία του Οδοντοτεχνικού Εργαστηρίου είναι πολύ πιο πολύπλοκη πιο χρονοβόρα και απαιτεί πολλαπλά εξαρτήματα.

Τα Εμφυτεύματα που διαφημίζονται σε χαμηλές τιμές χρήζουν προσοχής! Η χρήση τους μπορεί να μην είναι η ενδεδειγμένη λύση για εσάς ή ορθότερα, ενέχει σε κάθε περίπτωση μεγαλύτερο κίνδυνο αποτυχίας .

Πάντως γενικότερα η θεραπεία με Εμφυτεύματα δεν είναι απαραίτητα πάντα ακριβότερη από μία συμβατική προσθετική αποκατάσταση. Εξαρτάται από την περίπτωση.

Ας δούμε δύο ακραία παραδείγματα, όταν λείπει ένα δόντι και όταν λείπουν όλα τα δόντια:

IΠερίπτωση που λείπει μόνο ένα δόντι.

Για την κατασκευή μιας συμβατικής γέφυρας απαιτείται τρόχισμα των δύο γειτονικών δοντιών, οπότε δημιουργείται το κόστος τριών στεφανών (δηλαδή μία για το δόντι που λείπει και δύο για την κάλυψη των διπλανών, που πρέπει να στηριχτεί). Ταυτόχρονα, το δυσάρεστο είναι ότι χάνεται πολύτιμη οδοντική ουσία τροχίζοντας τα δύο διπλανά υγιή δόντια. Το κόστος αυτό είναι σχεδόν το ίδιο με το κόστος ενός Εμφυτεύματος και της στεφάνης πάνω σε αυτό.

II)  Περίπτωση που λείπουν όλα τα δόντια.

Μια  παράμετρος που αξίζει να ληφθεί υπόψη, είναι πως συνήθως  κάθε στόμα μπορεί να αποκατασταθεί με περισσότερα από ένα σχέδια θεραπείας, με περισσότερα ή λιγότερα Εμφυτεύματα, με κινητή ή ακίνητη αποκατάσταση κλπ.

Για παράδειγμα σε μια γνάθο που δεν υπάρχουν καθόλου δόντια (ή πρέπει να αφαιρεθούν όλα τα δόντια) μπορούν να τοποθετηθούν, ανάλογα τη σκληρότητα του Οστού, πχ.:

α) 6 εμφυτεύματα και να κατασκευαστεί μια σταθερή γέφυρα με δόντια πορσελάνης

β) 4 εμφυτεύματα και να κατασκευαστεί μια σταθερή υβριδική γέφυρα

γ) 2 εμφυτεύματα και να κατασκευαστεί μια επένθετη οδοντοστοιχία στηριζόμενη σε σταθερή δοκό

Κάθε μία από αυτές τις λύσεις αποκαθιστά ικανοποιητικά μέχρι τέλεια την αισθητική, την ομιλία και τη μασητική ικανότητα του ασθενούς, αλλά η διαφορά στο μεταξύ τους κόστος είναι σημαντική.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ικανοποίηση του ασθενούς είναι καλύτερη, σε όσο περισσότερα Εμφυτεύματα στηρίζεται η προσθετική του αποκατάσταση.

Βέβαια υπάρχουν ιδανικές καταστάσεις (ασθενείς με άριστη οστική υποδομή σε σκληρότητα και ποσότητα), που ο προαναφερόμενος ελάχιστος αριθμός Εμφυτευμάτων μπορεί ακόμα να μειωθεί στις περιπτώσεις α και β.

Θα πρέπει ακόμα να σημειωθεί ότι, όπως έχει ήδη αναφερθεί, η πιθανότητα επιτυχίας των Εμφυτευμάτων είναι τεράστια (95 – 97%), αλλά υπάρχει πάντα η πιθανότητα κάποιο Εμφύτευμα να μην μπορέσει να οστεοενσωματωθεί. Το σωστό σχέδιο θεραπείας, θα πρέπει κατά την γνώμη μας, να προλαμβάνει τέτοιου είδους υπαρκτές, αλλά σπάνιες, αναποδιές.

Γιατί υπάρχει τόσο μεγάλο εύρος στις τιμές των Εμφυτευμάτων ;

 

ΕΙΚΟΝΑ 12 από το ΒΙΒΛΙΟ μας: Το σχήμα κάθε σπείρας κατά την επιμήκη οβελιαία διατομή του εμφυτεύματος μπορεί να έχει τη μορφή: Α) οχήματος V, Β) αντηρβας ή Γ) τετραγώνου.

Τα Εμφυτεύματα ως υλικό είναι μία σύγχρονη ποιοτική κατασκευή υψηλής τεχνολογίας και το κόστος είναι διαφορετικό ανάλογα το εργοστάσιο κατασκευής τους.

Από την άλλη πλευρά, η τοποθέτηση των Εμφυτευμάτων είναι μία πολύ εξειδικευμένη επέμβαση, που επιβαρύνεται και με το πρόσθετο κόστος των υλικών της, οπότε είναι φυσικό να κοστίζει αρχικά περισσότερο, σε κάποιες περιπτώσεις, από την κλασσική προσθετική αποκατάσταση ενός ελλείποντος δοντιού.

Όπως είναι γνωστό, κάθε τι που θέλουμε να προμηθευτούμε, το βρίσκουμε σε διάφορες τιμές, φθηνό, ακριβό ή και πολύ ακριβό.

Το κόστος λοιπόν, ακόμα και για το ίδιο υλικό, εξαρτάται από την προέλευση του, την ποιότητά του, αλλά και τη λεπτομέρεια κατασκευής του.

Πόσες φορές δεν μετανιώσαμε για μια φθηνή αγορά κάποιου οιουδήποτε προϊόντος;

Συγκριτικά μεταξύ φθηνών και ακριβών αγορών μας, από ποιές έχουμε μείνει πιο συχνά ευχαριστημένοι και αισθανόμαστε ότι ήταν σωστή η απόφασή μας;

Δυστυχώς, όλοι μας σπάνια χαρήκαμε μακροχρόνια φθηνές επιλογές μας.

Εδώ το θέμα είναι ακόμη σοβαρότερο, γιατί το Εμφύτευμα, το οποίο συζητάμε, δεν το προμηθευόμαστε μόνον, αλλά το έχουμε μόνιμα μέσα στον οργανισμό μας. Μια, ο μη γένοιτο, αποτυχία του θα μας αναγκάσει να ξανακάνουμε την επέμβαση και θα μας επιβαρύνει αυτό με ταλαιπωρία και επιπρόσθετο κόστος!!!

Από ότι γνωρίζουμε υπάρχουν τουλάχιστον 1000 εταιρείες ανά τον κόσμο, που κατασκευάζουν Εμφυτεύματα ή άλλα αναγκαία εξαρτήματά τους, ενώ ελάχιστες από αυτές έχουν επενδύσει στην Έρευνα. Είναι αυτονόητο ότι τα προϊόντα των πρωτοπόρων αυτών Εταιρειών είναι πιο ακριβά.

Η επιλογή της εταιρείας των Εμφυτευμάτων είναι πάρα πάρα πολύ σημαντική και για άλλους ουσιαστικούς λόγους.

Πρώτον, για τις διαφορές στην κατασκευή του κάθε Εμφυτεύματος. Οι εταιρείες που έχουν επενδύσει στην Έρευνα ταυτόχρονα αποδεικνύουν ότι έχουν μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας.

Έχουν γραφτεί χιλιάδες σελίδες μελετών για την λεπτομερή κατασκευή της εξωτερικής επιφάνειας του Εμφυτεύματος και τη σημασία της στην επιτυχία της αφομοίωσής του (Οστεοενσωμάτωσής του) με τον Οργανισμό. Παρόλο που το υλικό κατασκευής όλων των Εμφυτευμάτων είναι κατά βάση το ίδιο, οι διαφορές μεταξύ τους είναι πάμπολες.

Επομένως, η επένδυση στην Έρευνα κάποιων Εταιρειών έχει άμεσο όφελος για τον ασθενή, αυξάνοντας στατιστικά το ποσοστό επιτυχίας των Εμφυτευμάτων τους.

Αντίθετα, άλλες Εταιρείες προσφέρουν φθηνότερα Εμφυτεύματα χωρίς να υπάρχουν αποδείξεις ότι τα προϊόντα τους έχουν τεκμηριωμένη αποτελεσματικότητα.

Δεύτερον, για την εξασφάλιση ύπαρξης των προσθετικών εξαρτημάτων και μετά πολλά χρόνια. Μπορεί να απαιτηθεί πιθανότατα στο μέλλον η αγορά ενός εξαρτήματος και πρέπει ο καθένας να διερωτηθεί, εάν αργότερα αυτή η εταιρία θα υπάρχει η όχι. Σήμερα υπάρχουν ήδη Εμφυτεύματα σε ασθενείς πάνω από 30 χρόνια τοποθετημένα τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς.

Επομένως, η τοποθέτηση Εμφυτευμάτων εξασφαλίζει την οριστική λύση στο πρόβλημα του κάθε ασθενούς, οπότε είναι απαραίτητο να υπάρχει μία μακροχρόνια υποστήριξη της ύπαρξης των προϊόντων αυτών στην αγορά, πράγμα το οποίο μόνο μία αξιόπιστη εταιρεία κατασκευής μπορεί να εξασφαλίσει με προϋπάρχουσα πολυετή παρουσία στην παγκόσμια αγορά.

ΕΙΚΟΝΑ 14 από το ΒΙΒΛΙΟ μας: Μετά την εξαγωγή των περιοδοντικά προσβεβλημένων δοντιών της κάτω γνάθου, έγινε τοποθέτηση 4 εμφυτευμάτων σε ασθενή με ρυθμισμένο σακχαρώδη διαβήτη. Η επούλωση των ιστών δεν παρουσίασε προβλήματα, όπως φαίνεται 3 μήνες μετά. Πανοραμική ακτινογραφία προεγχειρητικά (α) και μετεγχειρητικά (β). Κλινική εικόνα 3 μήνες μετά την εμφύτευση (γ) και μετά τη προσθεστική αποκατάσταση (δ).

Τρίτον, για την αξιοπιστία των προσθετικών εξαρτημάτων. Η επιτυχία της πορείας των Εμφυτευμάτων εξαρτάται και από τα προσθετικά εξαρτήματα της ίδιας εταιρείας. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν περιπτώσεις, όπου το Εμφύτευμα πάει καλά, αλλά ατυχώς μπορεί να σπάσει η βίδα που συγκρατεί το δόντι πάνω στο Εμφύτευμα. Άρα λοιπόν και τα προσθετικά εξαρτήματα είναι πολύ σημαντικά για την επιτυχία της απόφασής σας.

Σπουδαίο είναι ακόμα να τονιστεί, ότι το κόστος μίας θεραπείας με Οδοντικά Εμφυτεύματα μακροχρόνια καταλήγει τελικά να είναι οικονομικότερο άλλων συμβατικών εναλλακτικών θεραπειών, διότι οι εργασίες με Εμφυτεύματα ΔΕΝ χρειάζονται τόσο συχνά αντικατάσταση και ακόμη αντέχουν συγκριτικά περισσότερα χρόνια.

Πολλοί έχουν τα Εμφυτεύματά τους από το 1990 που πρωτοξεκίνησαν με τη σημερινή μορφή τους στην Ευρώπη.

Γενικότερα, το κόστος της θεραπείας με Εμφυτεύματα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες μεταξύ των οποίων κυρίαρχο ρόλο παίζει, πέρα από το Εργοστάσιο κατασκευής τους, ο απαιτούμενος αριθμός των Εμφυτευμάτων που θα χρησιμοποιηθούν και ο αριθμός των δοντιών που θα αντικατασταθούν.

Βασική παράμετρος ακόμη για το πόσα Εμφυτεύματα απαιτούνται, αποτελεί το είδος της προσθετικής εργασίας που θα χρησιμοποιηθεί, δηλαδή εάν σχεδιάζεται να τοποθετηθεί μία κινητή ή μία ακίνητη αποκατάσταση, αλλά και η σκληρότητα του Οστού κάθε ατόμου, που ατυχώς δεν μπορεί να διαγνωσθεί από καμία εξέταση, παρά μόνον κατά το χειρουργείο.

ΕΙΚΟΝΑ 23 από το ΒΙΒΛΙΟ μας: α) Χειρουργικός νάρθηκας οδοντικής ή/και βλεννογονικής στήριξης για την ακριβή τοποθέτηση των εμφυτευμάτων σε προκαθορισμένες θέσεις. β) Έλεγχος της σύγκλεισης διεγχειρητικά με το νάρθηκα τοποθετημένο στο στόμα του ασθενούς γ) Εικόνα μετά τη τοποθέτηση των εμφυτευμάτων και τη συρραφή του τραύματος.

Μία ακόμα σημαντική παράμετρος είναι, εάν και κατά πόσο θα χρειαστεί Μόσχευμα ή ακόμα κάποια Επέμβαση Ανάπλασης του οστού σε ύψος και πάχος για την τοποθέτηση των Εμφυτευμάτων.

Επομένως, το θέμα είναι ευρύτατο και η δική σας κρίση και διαίσθηση αρκεί για να επιλέξετε την καλύτερη επιστημονική ομάδα για εσάς.

Η μακροχρόνια πορεία και αποδεδειγμένη εξειδικευμένη εμπειρία του κάθε Ιατρού ας αποτελέσει το γνώμονα των επιλογών σας.

Μην ξεχνάμε επίσης, όπως προαναφέρθηκε, ότι τα Εμφυτεύματα και η προσθετική εργασία που στηρίζεται πάνω τους διατηρούνται περισσότερα χρόνια και κατά συνέπεια μακροχρόνια κοστίζουν λιγότερο.