Κεντρικό Μενού

Συχνές Ερωτήσεις

1. Τι είναι τα Οδοντικά Εμφυτεύματα, πότε τα χρησιμοποιούμε & γιατί πρέπει να αποκαταστήσω ένα-δύο δόντια που έχασα, αφού τρώω και μιλάω χωρίς πρόβλημα;

Τα Οδοντικά Εμφυτεύματα είναι η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΛΥΣΗ, με απόλυτη επιστημονική τεκμηρίωση, σε κάθε απώλεια Δοντιού, ενός ή όλων.

Το Εμφύτευμα ουσιαστικά είναι ένας Κοχλίας από Βιοσυμβατά υλικά, όπως Τιτάνιο ή Ζιρκόνιο, που μιμείται τη ρίζα του δοντιού και τοποθετείται χειρουργικά μέσα στο Οστούν της Γνάθου. Μέσα στην τεχνητή αυτή ρίζα (Κοχλία), σταθεροποιείται η προσθετική αποκατάσταση.

Μπορούμε να βάλουμε Εμφυτεύματα σε κάθε περίπτωση που λείπει ένα, περισσότερα ή και όλα τα δόντια, ακόμα και ταυτόχρονα στην Άνω και Κάτω Γνάθο. Σήμερα ΔΕΝ υπάρχουν Αντενδείξεις, ΣΧΕΔΟΝ σε κανένα, τυχόν υπάρχον, συνοδό νόσημα του Ασθενούς (πχ. ο Διαβήτης δεν αποτελεί αντένδειξη για τοποθέτηση Εμφυτευμάτων).

Η έλλειψη των δοντιών προκαλεί Ημικρανίες, διάχυτους πόνους και απώλεια Οστού.

2. Πως τοποθετούνται τα Οδοντικά Εμφυτεύματα;

Τοποθετούνται στο Ιατρείο υπό τοπική αναισθησία και στο άρτια εξοπλισμένο Χειρουργείο μας, νοσοκομειακών προδιαγραφών, παρόλο που είναι υπερβολή τέτοια υποδομή για τις επεμβάσεις που πραγματοποιούμε στο Ιατρείο.

Η επέμβαση είναι ΑΝΩΔΥΝΗ και γίνεται με τοπικά αναισθητικά αντίστοιχα με αυτά που χρησιμοποιούνται για τις Οδοντιατρικές εργασίες.

Στο Ιατρείο μας παρόμοιες επεμβάσεις γίνονται, κατά προτίμηση των ασθενών μας, παρουσία Αναισθησιολόγου, ο οποίος χορηγεί ενδοφλέβια νευροαναλγησία, εξαλείφοντας έτσι κάθε ίχνος Πόνου και Άγχους, ενώ παρακολουθεί λεπτομερώς σε monitor τα ζωτικά σημεία του ασθενούς μας. Ο ειδικός Αναισθησιολόγος δεν είναι απαραίτητος, μπορεί όμως να προσφέρει στον ασθενή σημαντική βοήθεια, μειώνοντας την υπερένταση που τυχόν του δημιουργεί η επέμβαση.

Ο Ασθενής καθόλη τη διάρκεια της τοποθέτησης των Εμφυτευμάτων του, επικοινωνεί και μιλάει με το Χειρουργό και τον Αναισθησιολόγο του, μπορεί να συζητήσει μαζί τους, εάν κάτι τον ενοχλήσει ή ακόμη μπορεί να ζητήσει να σταματήσει η όλη διαδικασία για λίγο, εάν κουράστηκε.

Η έμπειρη χειρουργική ομάδα έχει τη μεγαλύτερη σημασία στην όλη επέμβαση.

Mετά την τοποθέτηση του Εμφυτεύματος θα ακολουθήσει άμεσα ή απώτερα, ανάλογα την περίπτωση, η τοποθέτηση της Προσθετικής εργασίας.

3. Πλεονεκτήματα των Εμφυτευμάτων – Αναφερόμενα στη Διεθνή Βιβλιογραφία και στο δικό μας Βιβλίο

ΕΝΝΕΑ (9) ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ των Εμφυτευμάτων

ΕΙΚΟΝΑ 7 από το ΒΙΒΛΙΟ μας: Σχηματική απεικόνιση εμφυτεύματος με προσθετική αποκατάσταση. Α) Εμφύτευμα, Β) Διαβλεννογόνιο κολόβωμα, Γ) Προσθετική επιεμφυτευματική αποκατάσταση.

I) Τα Οδοντικά Εμφυτεύματα έχουν το μεγάλο πλεονέκτημα, όπως και τα φυσικά δόντια, να διατηρούν το υπάρχον οστούν των γνάθων, πάνω στο οποίο στηρίζονται. Η εξαγωγή ενός φυσικού δοντιού οδηγεί από μόνη της σε απορρόφηση του οστού. Εάν η αποκατάσταση της έλλειψης δοντιών γίνει με κινητή οδοντοστοιχία, η απορρόφηση του οστού γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, διότι οι δυνάμεις μασήσεως αντιρροπούνται από το οστούν των γνάθων. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ότι μετά από χρόνια η συγκράτηση της κινητής οδοντοστοιχίας δεν είναι εφικτή.

II) Με τα Εμφυτεύματα ο ασθενής ξαναβρίσκει τη λειτουργική του ικανότητα στη Μάσηση και την Ομιλία, διότι οι προσθετικές αποκαταστάσεις, που στηρίζονται σε Οδοντικά Εμφυτεύματα, είναι σταθερές. Οι τροφές λειοτριβούνται σωστά και ο ασθενής τρέφεται καλύτερα, όπως παλαιότερα που είχε τα δικά του δόντια. Αυτό σημαίνει ότι ο Οργανισμός γίνεται πιο Υγιής, διότι προσλαμβάνει περισσότερες θρεπτικές ουσίες από τις τροφές, που παλαιότερα δεν μπορούσε να απορροφήσει. Η Ομιλία του παραμένει αναλλοίωτη και η επικοινωνία του με το περιβάλλον αδιαφοροποίητη, παρόλο που μπορεί να έχασε όλα του τα Δόντια.

III)  Η προσθετική εργασία στα Εμφυτεύματα είναι καλύτερη Αισθητικά, ιδιαίτερα εάν έχει χρησιμοποιηθεί με Computer Υποβοηθούμενη Εμφύτευση.

IV) Όλο το Πρόσωπο φαίνεται πιο νεανικό, διότι με τα Οδοντικά Εμφυτεύματα ΔΕΝ απορροφώνται τα Οστά των Γνάθων.

V) Με τα Εμφυτεύματα ΔΕΝ καταστρέφουμε υγιείς οδοντικούς ιστούς, διότι ΔΕΝ τροχίζονται διπλανά δόντια για να φτιάξουμε μια γέφυρα.

VI) Η εξέλιξη σήμερα είναι ότι με τα Εμφυτεύματα μέσα σε μια μέρα οι ασθενείς (σε ιδανικές περιπτώσεις) μπορούν να έχουν καινούργια σταθερά δόντια, ακόμα και σε περιπτώσεις ολικής νωδότητας (πλήρης έλλειψη δοντιών).

ΕΙΚΟΝΑ 15 από το ΒΙΒΛΙΟ μας: Τοποθέτηση εμφυτευμάτων στην οπίσθια νωδή περιοχή της κάτω γνάθου (ΔΕ) σε ασθενή με ξηροστομία. Με τον τρόπο αυτό αποφύγαμε την τοποθέτηση μερικής οδοντοστοιχίας, η οποία θα δημιουργούσε περαιτέρω προβλήματα, τόσο στα δόντια στηρίγματα, όσο και στον υποκείμενο βλεννογόνο. Ακτινογραφική απεικόνιση: α) Προεγχειρητικά, β) Μετεγχειρητικά και γ) Μετά τη τοποθέτηση της προσθετικής αποκατάστασης. Κλινική εικόνα μετά τη προσθετική αποκατάσταση (δι, δ2, 83)

VII) Μακροπρόθεσμα, τα Οδοντικά Εμφυτεύματα κοστίζουν λιγότερο από τις συμβατικές προσθετικές εργασίες, διότι οι Οδοντοστοιχίες ή κάποια Γέφυρα συνήθως πρέπει να αλλαχθεί ύστερα από 5-7 χρόνια, ενώ τα Εμφυτεύματα και οι Προσθετικές Εργασίες που στηρίζονται σε αυτά, διαρκούν πολύ περισσότερο. Στην προαναφερόμενη αξιολόγηση έχει προσμετρηθεί μόνο το κόστος (αρχικό και διατήρησης της προσθετικής εργασίας σε κλινικά αποδεκτή κατάσταση), χωρίς να περιλαμβάνεται η ποιότητα ζωής που προσφέρουν τα Εμφυτεύματα, που είναι ανεκτίμητη.

VIII) Προσφέρουν σημαντική βελτίωση της Ψυχολογίας και της Αυτοπεποίθησης.

Ο ασθενής μετά αισθάνεται ότι ξαναγεννήθηκε. Τεράστια Ψυχική, Σωματική, αλλά και Αισθητική βελτίωση. Το να μπορεί κανείς πάλι να τρώει, να μιλάει, να καταπίνει, να συμπεριφέρεται και να αισθάνεται σαν πριν, δηλαδή προτού χάσει τα δόντια του, όπως οι ίδιοι οι ασθενείς μας εξομολογούνται, είναι σίγουρα ουσιαστική Αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του.

IX) Μία ακόμα σημαντική παράμετρος, που είναι συνδυασμός των προαναφερόμενων πλεονεκτημάτων V και VII είναι ότι, εάν επιλεγεί η λύσις της κλασικής γέφυρας για την αποκατάσταση αφαιρεθέντος δοντιού, τα τροχισμένα δόντια υφίστανται υφίζηση στα ούλα με την πάροδο του χρόνου, οπότε αποκαλύπτονται οι ρίζες τους και το οστούν που βρίσκεται από κάτω υποχωρεί.

Η κατάσταση επιβαρύνεται από την έκθεση των τροχισμένων δοντιών στους μικροβιακούς παράγοντες του στόματος και την ενδεχόμενη αναγκαιότητα εξαγωγής τους αργότερα.

Η γέφυρα αυτή συνήθως σε πέντε έως επτά χρόνια πρέπει να αλλαχτεί, διότι έχει διαφοροποιηθεί η μορφολογία των ιστών που την στηρίζει.
4. Ποιές είναι οι προϋποθέσεις τοποθέτησης των Οδοντικών Εμφυτευμάτων;

ΕΙΚΟΝΑ 30 από το ΒΙΒΛΙΟ μας: Τοποθέτηση τεσσάρων μονοφασικών εμφυτευμάτων για την αποκατάσταση της ολικής νωδότητας της κάτω γνάθου (α) και συρραφή του κρημνού, με τις βίδες επούλωσης να προέχουν του στοματικού βλεννογόνου (β). ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΕΡΑ Ή ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΑΙ Η ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ, ενδεχομένως ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ή και ΜΟΝΙΜΗ, ανάλογα την περίπτωση.

Απαιτείται να υπάρχει Επαρκές
και Υγιές Οστούν στη Γνάθο
σε Ύψος και Πλάτος.

Επομένως, η μακροχρόνια χρήση κινητών οδοντοστοιχιών, που προκαλεί όπως προαναφέρθηκε απορρόφηση του οστού, δημιουργεί αδυναμία
στην
τοποθέτηση των Εμφυτευμάτων
και απαιτεί την πραγματοποίηση αναπλαστικών τεχνικών για την εξασφάλιση του κατάλληλου οστικού υποστρώματος, ώστε να μπορούν να στηριχθούν ικανοποιητικά τα Εμφυτεύματα.

Το Ύψος του οστού προσμετράται και με την Πανοραμική ακτινογραφία, ενώ η Τομογραφία (Dental Scan) δίνει ακριβέστερα στοιχεία του Ύψους αλλά και του Πάχους.

Εάν από τη μελέτη των Ακτινογραφιών διαπιστωθεί ότι το Οστούν δεν επαρκεί σε Ύψος ή Πάχος, απαιτούνται τεχνικές Ανάπλασης, που σήμερα έχουν ιδιαίτερα απλοποιηθεί (χρησιμοποίηση του Αίματος του Ασθενούς κλπ).

ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ της ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ των ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΩΝ αποτελεί η εξάλειψη κάθε Φλεγμονής στο στόμα και η εξαγωγή των δοντιών, που δεν μπορούν να θεραπευτούν πλέον. Οι εξαγωγές αυτές μπορεί να γίνουν ταυτόχρονα με την τοποθέτηση των Εμφυτευμάτων (Άμεση Εμφύτευση).

ΕΙΚΟΝΑ 33 από το ΒΙΒΛΙΟ μας: Άμεση εμφύτευση σε μετεξακτικά φατνία, έπειτα από εξαγωγή των περιοδοντικά προσβεβλημένων δοντιών της άνω γνάθου. (α-η) Διεγχειρητικά χρειάστηκε να γίνει και ανύψωση του εδάφους του ιγμορείου ταυτόχρονα με τη τοποθέτηση των εμφυτευμάτων (δεξιά). (θ) Κλινική εικόνα άμεσα μετεγχειρητικά.

5. Πώς μπορώ να ξεπεράσω το φόβο μου για κάθε επίσκεψη σε Γιατρό και ειδικότερα για Επέμβαση;

Αρχικά οι Επεμβάσεις Εμφυτευμάτων γίνονται, εφόσον το επιθυμείτε, με τη συμπαράσταση ειδικού Αναισθησιολόγου, που σας εξασφαλίζει ότι δεν θα καταλάβετε ΤΙΠΟΤΑ.

Εκτός αυτού, μπορούμε να σας προσφέρουμε ακόμα πιο μεγάλη ηρεμία προεγχειρητικά με ΩτοΒελονισμό, προκεμένου να αισθάνεστε ακόμα καλύτερα κατά την Επέμβαση.

Επιπρόσθετα, εάν καπνίζετε, ο ΩτοΒελονισμός μπορεί να σας βοηθήσει τα μέγιστα να μειώσετε το τσιγάρο ή ακόμα και να το κόψετε, εάν το επιθυμείτε προσωρινά ή μόνιμα. Επομένως, με αυτήν την κίνηση πέρα από τα πολλαπλά Πλεονέκτημα των Εμφυτευμάτων, που μεταξύ άλλων προσφέρουν πολύτιμη βελτίωση της μάσησης, γεγονός που επιτυγχάνει καλύτερη θρέψη του Οργανισμού σας, λόγω της λεπτομερέστερης λειοτρίβησης των τροφών και επομένως της καλύτερης απορρόφησής τους, θα πετύχετε ακόμα και τη γενικότερη ευεξία του, απαλλασσόμενος από τη βλαπτική επίδραση του καπνού.

Επιπρόσθετα, παραθέτουμε επιγραμματικά τις δυνατότητες του ΩτοΒελονισμού και τη συμβολή του στην Υγεία του Στόματος:

 • Ανακούφιση από τον οξύ οδοντικό πόνο
 • Ενίσχυση της κλασσικής συμβατικής αναισθησίας
 • Πρόληψη Οιδήματος.
 • Επιτάχυνση επούλωσης μετά από χειρουργικές επεμβάσεις.
 • Βελτίωση της πρόγνωσης των οδοντικών εμφυτευμάτων.
 • Θεραπεία Βρυγμού (επίμονο τρίξιμο των δοντιών).
 • Ξηροστομία.
 • Θεραπεία επώδυνου συνδρόμου κροταφογναθικής διάρθρωσης
 • Πρόληψη τρισμού μετά από χειρουργική εξαγωγή φρονιμίτη
 • Μείωση του άγχους και της φοβίας των ασθενών.
 • Θεραπεία Νευραλγίας Τριδύμου.
 • Διακοπή καπνίσματος (Το κάπνισμα μειώνει τα ποσοστά επιτυχίας της χειρουργικής θεραπείας τοποθέτησης εμφυτευμάτων και της επούλωσης των ιστών)

Δείτε διάφορες περιπτώσεις ασθενών με Εμφυτεύματα >

6. Ποιά Εμφυτεύματα να επιλέξω; Πως γίνεται η επιλογή του κατάλληλου συστήματος Εμφυτευμάτων;

ΕΙΚΟΝΑ 8 από το ΒΙΒΛΙΟ μας: Διάφοροι τύποι εμφυτευμάτων.

Θα πρέπει να τονιστεί η χρησιμοποίηση επώνυμων Εμφυτευμάτων γνωστών εταιρειών, οι οποίες έχουν επενδύσει στην Έρευνα και στην Πρωτοπορία του συστήματος τους, όπως και γνήσιων Εξαρτημάτων για την προσθετική αποκατάσταση.

Τα Εμφυτεύματα που διαφημίζονται σε χαμηλές τιμές χρειάζονται προσοχή! Η επιλογή τους μπορεί να μην είναι η ενδεδειγμένη για τη δική σας περίπτωση, ενώ η πιθανότητα κάποιων απώτερων επιπλοκών να είναι στατιστικά μεγαλύτερη.

Υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα  στις υπάρχουσες Εταιρείες που κατασκευάζουν Εμφυτεύματα, που η ανάλυσή τους δεν αφορά την παρούσα ενημέρωση. Στο βιβλίο μας περιγράφουμε κάποιες από αυτές  (μορφή σπειρώματος, επεξεργασία επιφάνειας των Εμφυτευμάτων και τρόπος σύνδεσης κολοβώματος-προσθετικής εργασίας και Εμφυτεύματος).

Η επιλογή ενός φθηνού συστήματος Εμφυτευμάτων έχει μεγαλύτερη πιθανότητα Αποτυχίας, οπότε κανείς πρέπει να είναι προετοιμασμένος να υποστεί μια δεύτερη επέμβαση, που θα περιλαμβάνει την Αφαίρεση των Εμφυτευμάτων και την Αντικατάστασή τους με κάποια άλλα. Όλη αυτή η διαδικασία είναι μια μεγάλη επιβάρυνση, Ταλαιπωρίας και Κόστους.

7. Είναι τα Οδοντικά Εμφυτεύματα κατάλληλα για εμένα;

ΕΙΚΟΝΑ 11 από το ΒΙΒΛΙΟ μας: Χαρακτηριστικά της μορφολογίας του εμφυτεύματος: Α) Το μήκος του εμφυτεύματος, Β) η διάμετρος του εμφυτεύματος, Γ) το είδος του σπειρώματος που διαθέτει το εμφύτευμα και Δ) το σχήμα του εμφυτεύματος.

Τα Εμφυτεύματα δοντιών είναι κατάλληλα για κάθε ασθενή που θέλει να έχει την τέλεια αποκατάσταση και αποφασίζει να μην αμελεί σε καθημερινή βάση την υγιεινή του Στόματος του, όπως θα έπρεπε να κάνει και με τα δικά του φυσικά δόντια.

Σε κάθε περίπτωση που λείπει ένα ή περισσότερα ή και όλα τα Δόντια, ακόμα και ταυτόχρονα στην Άνω και Κάτω Γνάθο. Σήμερα ΔΕΝ υπάρχουν αντενδείξεις, ΣΧΕΔΟΝ σε κανένα, συνοδό νόσημα του Ασθενούς (πχ. ο Διαβήτης δεν αποτελεί αντένδειξη για τοποθέτηση Εμφυτευμάτων).

8. Τι πρέπει να προσέξω, εάν επιλέξω λύση με Εμφυτεύματα;

I) Επιλογή έμπειρης επιστημονικής ομάδας, που θα περιλαμβάνει εξειδικευμένο Χειρουργό και Προσθετολόγο.

Η τοποθέτηση των Εμφυτευμάτων, απαιτεί μια χειρουργική επέμβαση, απλή συνήθως, αλλά ιδιαίτερα σημαντική. Επομένως η εμπειρία του Χειρουργού έχει τεράστια σημασία στην επιτυχία της όλης διαδικασίας.

II) Χρησιμοποίηση επώνυμων Εμφυτευμάτων με γνωστή προέλευση, όπως και γνήσιων εξαρτημάτων για την προσθετική αποκατάσταση.

9. Τι άλλο θα έχει ιδιαίτερη σημασία για την επιτυχία της απόφασης μου για Εμφυτεύματα;

Η Xειρουργική τοποθέτηση των Eμφυτευμάτων κάτω από ιδανικές συνθήκες είναι μια σχετικά απλή επέμβαση.

Υπάρχουν βέβαια περιπτώσεις, που απαιτείται μεγάλη χειρουργική εμπειρία (π.χ. Απορρόφηση του οστού και ανάγκη Μεταμόσχευσης οστικού block, Ανύψωσης του ιγμορείου κλπ ).

Το πιο σημαντικό όμως είναι η αντιμετώπιση κάποιες φορές μερικών απρόβλεπτων και ΜΗ ΠΡΟΒΛΕΨΙΜΩΝ εκ των προτέρων καταστάσεων πχ μια αιμορραγία, ακόμη και στην αρχικά αξιολογηθείσα ως απλή επέμβαση. Στις περιπτώσεις αυτές η ΜΕΓΑΛΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ της Χειρουργικής ομάδος είναι ΠΟΛΥΤΙΜΗ.

Αυτές οι περιπτώσεις απαιτούν Εξειδικευμένες γνώσεις, Υποδομή και Ετοιμότητα.

10. Γιατί υπάρχει τόσο μεγάλο εύρος στις τιμές των Εμφυτευμάτων;

ΕΙΚΟΝΑ 12 από το ΒΙΒΛΙΟ μας: Το σχήμα κάθε σπείρας κατά την επιμήκη οβελιαία διατομή του εμφυτεύματος μπορεί να έχει τη μορφή: Α) οχήματος V, Β) αντηρβας ή Γ) τετραγώνου.

Τα Εμφυτεύματα ως υλικό είναι μία σύγχρονη ποιοτική κατασκευή υψηλής τεχνολογίας και το κόστος είναι διαφορετικό ανάλογα το εργοστάσιο κατασκευής τους.

Από την άλλη πλευρά, η τοποθέτηση των Εμφυτευμάτων είναι μία πολύ εξειδικευμένη επέμβαση, που επιβαρύνεται και με το πρόσθετο κόστος των υλικών της, οπότε είναι φυσικό να κοστίζει αρχικά περισσότερο, σε κάποιες περιπτώσεις, από την κλασσική προσθετική αποκατάσταση ενός ελλείποντος δοντιού.

Όπως είναι γνωστό, κάθε τι που θέλουμε να προμηθευτούμε, το βρίσκουμε σε διάφορες τιμές, φθηνό, ακριβό ή και πολύ ακριβό.

Το κόστος λοιπόν, ακόμα και για το ίδιο υλικό, εξαρτάται από την προέλευση του, την ποιότητά του, αλλά και τη λεπτομέρεια κατασκευής του.

Συγκριτικά μεταξύ φθηνών και ακριβών αγορών μας, από ποιές έχουμε μείνει πιο συχνά ευχαριστημένοι και αισθανόμαστε ότι ήταν σωστή η απόφασή μας;Πόσες φορές δεν μετανιώσαμε για μια φθηνή αγορά κάποιου οιουδήποτε προϊόντος;

ΕΙΚΟΝΑ 13 από το ΒΙΒΛΙΟ μας: Ο τύπος σύνδεσης εμφυτεύματος κολοβώματος μπορεί να είναι τύπου: α) εξωτερικού εξαγώνου ή β) εσωτερικού εξαγώνου.

Δυστυχώς, όλοι μας σπάνια χαρήκαμε μακροχρόνια φθηνές επιλογές μας.

Εδώ το θέμα είναι ακόμη σοβαρότερο, γιατί το Εμφύτευμα, το οποίο συζητάμε, δεν το προμηθευόμαστε μόνον, αλλά το έχουμε μόνιμα μέσα στον οργανισμό μας. Μια, ο μη γένοιτο, αποτυχία του θα μας αναγκάσει να ξανακάνουμε την επέμβαση και θα μας επιβαρύνει αυτό με ταλαιπωρία και επιπρόσθετο κόστος!!!

Από ότι γνωρίζουμε υπάρχουν τουλάχιστον 1000 εταιρείες ανά τον κόσμο, που κατασκευάζουν Εμφυτεύματα ή άλλα αναγκαία εξαρτήματά τους, ενώ ελάχιστες από αυτές έχουν επενδύσει στην Έρευνα. Είναι αυτονόητο ότι τα προϊόντα των πρωτοπόρων αυτών Εταιρειών είναι πιο ακριβά.

Η επιλογή της εταιρείας των Εμφυτευμάτων είναι πάρα πάρα πολύ σημαντική και για άλλους ουσιαστικούς λόγους.

Πρώτον, για τις διαφορές στην κατασκευή του κάθε Εμφυτεύματος. Οι εταιρείες που έχουν επενδύσει στην Έρευνα ταυτόχρονα αποδεικνύουν ότι έχουν μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας.

Έχουν γραφτεί χιλιάδες σελίδες μελετών για την λεπτομερή κατασκευή της εξωτερικής επιφάνειας του Εμφυτεύματος και τη σημασία της στην επιτυχία της αφομοίωσής του (Οστεοενσωμάτωσής του) με τον Οργανισμό. Παρόλο που το υλικό κατασκευής όλων των Εμφυτευμάτων είναι κατά βάση το ίδιο, οι διαφορές μεταξύ τους είναι πάμπολες.

Επομένως, η επένδυση στην Έρευνα κάποιων Εταιρειών έχει άμεσο όφελος για τον ασθενή, αυξάνοντας στατιστικά το ποσοστό επιτυχίας των Εμφυτευμάτων τους.

Αντίθετα, άλλες Εταιρείες προσφέρουν φθηνότερα Εμφυτεύματα χωρίς να υπάρχουν αποδείξεις ότι τα προϊόντα τους έχουν τεκμηριωμένη αποτελεσματικότητα.

Δεύτερον, για την εξασφάλιση ύπαρξης των προσθετικών εξαρτημάτων και μετά πολλά χρόνια. Μπορεί να απαιτηθεί πιθανότατα στο μέλλον η αγορά ενός εξαρτήματος και πρέπει ο καθένας να διερωτηθεί, εάν αργότερα αυτή η εταιρία θα υπάρχει η όχι. Σήμερα υπάρχουν ήδη Εμφυτεύματα σε ασθενείς πάνω από 30 χρόνια τοποθετημένα τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς.

Επομένως, η τοποθέτηση Εμφυτευμάτων εξασφαλίζει την οριστική λύση στο πρόβλημα του κάθε ασθενούς, οπότε είναι απαραίτητο να υπάρχει μία μακροχρόνια υποστήριξη της ύπαρξης των προϊόντων αυτών στην αγορά, πράγμα το οποίο μόνο μία αξιόπιστη εταιρεία κατασκευής μπορεί να εξασφαλίσει με προϋπάρχουσα πολυετή παρουσία στην παγκόσμια αγορά.

ΕΙΚΟΝΑ 14 από το ΒΙΒΛΙΟ μας: Μετά την εξαγωγή των περιοδοντικά προσβεβλημένων δοντιών της κάτω γνάθου, έγινε τοποθέτηση 4 εμφυτευμάτων σε ασθενή με ρυθμισμένο σακχαρώδη διαβήτη. Η επούλωση των ιστών δεν παρουσίασε προβλήματα, όπως φαίνεται 3 μήνες μβετά. Πανοραμική ακτινογραφία προεγχειρητικά (α) και μετεγχειρητικά (β). Κλινική εικόνα 3 μήνες μετά την εμφύτευση (γ) και μετά τη προσθεστική αποκατάσταση (δ).

Τρίτον, για την αξιοπιστία των προσθετικών εξαρτημάτων. Η επιτυχία της πορείας των Εμφυτευμάτων εξαρτάται και από τα προσθετικά εξαρτήματα της ίδιας εταιρείας. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν περιπτώσεις, όπου το Εμφύτευμα πάει καλά, αλλά ατυχώς μπορεί να σπάσει η βίδα που συγκρατεί το δόντι πάνω στο Εμφύτευμα. Άρα λοιπόν και τα προσθετικά εξαρτήματα είναι πολύ σημαντικά για την επιτυχία της απόφασής σας.

Σπουδαίο είναι ακόμα να τονιστεί, ότι το κόστος μίας θεραπείας με Οδοντικά Εμφυτεύματα μακροχρόνια καταλήγει τελικά να είναι οικονομικότερο άλλων συμβατικών εναλλακτικών θεραπειών, διότι οι εργασίες με Εμφυτεύματα ΔΕΝ χρειάζονται τόσο συχνά αντικατάσταση και ακόμη αντέχουν συγκριτικά περισσότερα χρόνια.

Πολλοί έχουν τα Εμφυτεύματά τους από το 1990 που πρωτοξεκίνησαν με τη σημερινή μορφή τους στην Ευρώπη.

Γενικότερα, το κόστος της θεραπείας με Εμφυτεύματα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες μεταξύ των οποίων κυρίαρχο ρόλο παίζει, πέρα από το Εργοστάσιο κατασκευής τους, ο απαιτούμενος αριθμός των Εμφυτευμάτων που θα χρησιμοποιηθούν και ο αριθμός των δοντιών που θα αντικατασταθούν.

Βασική παράμετρος ακόμη για το πόσα Εμφυτεύματα απαιτούνται, αποτελεί το είδος της προσθετικής εργασίας που θα χρησιμοποιηθεί, δηλαδή εάν σχεδιάζεται να τοποθετηθεί μία κινητή ή μία ακίνητη αποκατάσταση, αλλά και η σκληρότητα του Οστού κάθε ατόμου, που ατυχώς δεν μπορεί να διαγνωσθεί από καμία εξέταση, παρά μόνον κατά το χειρουργείο.

ΕΙΚΟΝΑ 23 από το ΒΙΒΛΙΟ μας: α) Χειρουργικός νάρθηκας οδοντικής ή/και βλεννογονικής στήριξης για την ακριβή τοποθέτηση των εμφυτευμάτων σε προκαθορισμένες θέσεις. β) Έλεγχος της σύγκλεισης διεγχειρητικά με το νάρθηκα τοποθετημένο στο στόμα του ασθενούς γ) Εικόνα μετά τη τοποθέτηση των εμφυτευμάτων και τη συρραφή του τραύματος.

Μία ακόμα σημαντική παράμετρος είναι, εάν και κατά πόσο θα χρειαστεί Μόσχευμα ή ακόμα κάποια Επέμβαση Ανάπλασης του οστού σε ύψος και πάχος για την τοποθέτηση των Εμφυτευμάτων.

Επομένως, το θέμα είναι ευρύτατο και η δική σας κρίση και διαίσθηση αρκεί για να επιλέξετε την καλύτερη επιστημονική ομάδα για εσάς.

Η μακροχρόνια πορεία και αποδεδειγμένη εξειδικευμένη εμπειρία του κάθε Ιατρού ας αποτελέσει το γνώμονα των επιλογών σας.

Μην ξεχνάμε επίσης, όπως προαναφέρθηκε, ότι τα Εμφυτεύματα και η προσθετική εργασία που στηρίζεται πάνω τους διατηρούνται περισσότερα χρόνια και κατά συνέπεια μακροχρόνια κοστίζουν λιγότερο.

11. Ποιά είναι τα πιό Βασικά Στάδια Αποκατάστασης με Εμφυτεύματα;

1.Προεγχειρητική αξιολόγηση και Συνεννόηση με θεράποντα Οικογενειακό Ιατρό – Παθολόγο ή/και Καρδιολόγο, εάν απαιτείται. Η λεπτομερής κλινική και ακτινογραφική εξέταση της εκάστοτε περίπτωσης εξασφαλίζει την επιτυχή πορεία του θεραπευτικού αποτελέσματος.
α) Λήψη λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού και αρχική κλινική εξέταση (λαμβανόμενα φάρμακα, τυχόν αλλεργίες κλπ.)
β) Ακολουθεί ακτινογραφικός έλεγχος για τη διερεύνηση ενδοστικών αλλοιώσεων με Πανοραμική ακτινογραφία και Τομογραφία, η οποία μας δίνει και επιπρόσθετα στοιχεία για το πάχος του οστούγ) Με βάση τις Α/ες και την αρχική εξέταση προγραμματίζονται οι αναγκαίες θεραπείας για τη βελτίωση της Στοματικής σας υγείας – Θεραπεία Ουλίτιδας ή Περιοδοντίτιδας και Αφαίρεση κάθε Φλεγμονής από το Στόμα.

ΕΙΚΟΝΑ 23 από το ΒΙΒΛΙΟ μας: α) Χειρουργικός νάρθηκας οδοντικής ή/και βλεννογονικής στήριξης για την ακριβή τοποθέτηση των εμφυτευμάτων σε προκαθορισμένες θέσεις. β) Έλεγχος της σύγκλεισης διεγχειρητικά με το νάρθηκα τοποθετημένο στο στόμα του ασθενούς γ) Εικόνα μετά τη τοποθέτηση των εμφυτευμάτων και τη συρραφή του τραύματος.

2. Συνεργασία Χειρουργού και Προσθετολόγου για την Εκπόνηση του εξατομικευμένου σχεδίου θεραπείας για τον συγκεκριμένο ασθενή.

3.Συζήτηση με τον ασθενή και ανταλλαγή απόψεων για το σχέδιο θεραπείας των Εμφυτευμάτων.

4.Επέμβαση τοποθέτησης Εμφυτευμάτων με τοπική Αναισθησία και μέθη, παρουσία Αναισθησιολόγου, σε Χειρουργείο άριστα εξοπλισμένο. Η Μακροχρόνια εμπειρία μας έχει δείξει ότι ακόμα και η απλούστερη επέμβαση μπορεί σπάνια  να χρειαστεί κάτι εκτάκτως, οπότε η καλύτερη οργάνωση μπορεί να αποβεί πολύτιμη για την αντιμετώπιση κάποιου μη αναμενόμενου προβλήματος.Ενδεχομένως, πριν την τοποθέτηση Εμφυτευμάτων, να προηγηθούν εξαγωγές κάποιων δοντιών (Άμεση Εμφύτευση), στη περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα πλέον θεραπευτικής αντιμετώπισης των δοντιών αυτών και παραμονής τους στο στόμα.

5.Ακολουθεί μετεγχειρητική παρακολούθηση κάθε 2-3 μέρες και αφαίρεση των ραμμάτων στις 8-10 μέρες.

6.Ακολουθεί η άμεση τοποθέτηση της προσθετικής εργασίας από τον Ειδικό, που θα είναι προσωρινή ή μόνιμη, ανάλογα το σχέδιο Θεραπείας και τα ευρήματα της επέμβασης. Σε περίπτωση επιλογής θεραπευτικού σχήματος με απώτερη τοποθέτηση της προσθετικής αποκατάστασης, αποκαλύπτονται τα Εμφυτεύματα σε δεύτερο χρόνο, μετά από τρεις μήνες στην κάτω γνάθο και έξι στην άνω.

ΕΙΚΟΝΑ 29 από το ΒΙΒΛΙΟ μας: Στάδια δημιουργίας φρεατίων και τοποθέτησης των εμφυτευμάτων. α) Σχηματισμός βλεννογονο-περιοστικού κρημνού (αι, α2) και αποκόλληση αυτού (α3). β) Τοποθέτηση του χειρουργικού νάρθηκα που έχουμε κατασκευάσει στη προσχεδιασμένη θέση. γ) Διάνοιξη του φρεατίου υποδοχής του εμφυτεύματος. γι. Αρχικός τρυπανισμός με μια φρέζα «πιλότο» ή λόγχη στη προκαθορισμένη θέση και με καθορισμένη φορά όπως ορίζεται από τον χειρουργικό νάρθηκα. γ2. Ρύθμιση των στροφών της χειρολαβής σύμφωνα με τον κατασκευαστή (συνήθως ~ 800 rpm) και τρυπανισμός υπό συνεχή καταιονισμό φυσιολογικού ορού. δ) Σταδιακή διεύρυνση του φρεατίου και έλεγχος παραλληλότητας με γειτονικά δόντια ή φρεάτια. δι, δ2. Χρήση φρεζών αυξανόμενης διαμέτρου για τη διεύρυνση του φρεατίου. δ3, δ4. Έλεγχος της παραλληλότητας και του μήκους των φρεατίων με ειδικούς παραλληλιστές και μετρητή.

ΕΙΚΟΝΑ 29 (ΣΥΝΕΧΕΙΑ) από το ΒΙΒΛΙΟ μας: Στάδια δημιουργίας φρεατίων και τοποθέτησης των εμφυτευμάτων. ει, ε2. Διεύρυνση του φρεατίου ως την επιθυμητή διάμετρο και διαμόρφωση της αυχενικής περιοχής με ειδική φρέζα. στι, στ2, στ3. Τοποθέτηση του εμφυτεύματος και (στ4, στ5) της βίδας κάλυψης. ‘Ελεγχος των εμφυτευμάτων (ζι) και συρραφή του τραύματος κατά πρώτο σκοπό (ζ2, ζ3).

12. Ποιά η σημασία των Φλεγμονών στο Στόμα σε σχέση με τα Εμφυτεύματα; Τι άλλες πληροφορίες πρέπει να γνωρίζω;

Πέρα από τον προβληματισμό τι θα κάνετε τώρα που χάσατε κάποια δόντια σας, δηλαδή, εάν θα φτιάξετε μια γέφυρα ή θα βάλετε Εμφυτεύματα, είναι χρήσιμο να σκεφτείτε δύο ακόμη βασικές παραμέτρους:

Α. Γιατί φτάσατε στο σημείο αυτό, δηλαδή γιατί χάσατε τα δόντια σας.

Β. Τι θα πρέπει να κάνετε για να μην κινδυνεύσει η Υγεία σας από τυχόν υπάρχουσες Φλεγμονές που δε σπεύσατε να τις θεραπεύσετε (όπως κάνατε μέχρι σήμερα και γι’αυτό χάσατε κάποια δόντια σας) και κατ’επέκταση να μην κάνετε το ίδιο, παραμελώντας τα Εμφυτεύματά σας, εάν επιλέξετε τελικά αυτή τη λύση, γιατί θα τα χάσετε και αυτά, οπότε δεν υπάρχει λόγος να τα κάνετε.

Από την άλλη πλευρά, εάν επιλέξετε να κάνετε Οδοντοστοιχία, θα αποδομηθεί το Οστούν της Γνάθου σας, διότι αντιρροπεί τις δυνάμεις μασήσεως και μετά δεν θα μπορούν να μπουν εύκολα Εμφυτεύματα, παρά μόνον με Ανάπλαση του Οστού.

Δεδομένου ότι τα Εμφυτεύματα, όπως είναι προφανές, χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις που έγινε εξαγωγή ενός δοντιού ή περισσότερων, έχει σημασία να συνειδητοποιήσετε το μέγεθος της αμέλειάς σας (μικρής ή μεγάλης) προς την Υγεία σας, αλλά και τους κινδύνους που διατρέξατε.

Η αφαίρεση των δοντιών είναι αναγκαία συνήθως από Φλεγμονές τους (Τερηδόνα ή νέκρωση του Πολφού) και είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι έχει τεράστια σημασία η άμεση αντιμετώπισή τους.

Οι Φλεγμονές στο Στόμα, λοιπόν, προέρχονται συχνότερα από τα δόντια και είναι η κύρια αιτία εξαγωγής τους.
Αυτό δεν σημαίνει, ότι κάθε Φλεγμονή δοντιού πρέπει να καταλήξει σε εξαγωγή.

Στην περίπτωση όμως που μια Φλεγμονή δοντιού παραμεληθεί και δημιουργήσει κινητικότητά του ή/και μία μεγάλη φλεγμονώδη αντίδραση στο Ακρορρίζιο του δοντιού, που φαίνεται μόνο στην Ακτινογραφία και μπορεί να μη σας δημιουργεί προς το παρόν άλλα συμπτώματα, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότατα η εξαγωγή του να αποτελεί μονόδρομο.

Αυτό το αναφέρουμε, γιατί ατυχώς συζητώντας με αρκετούς ασθενείς, που έχουν μια γέφυρα στηριζόμενη σε δόντια, τα οποία έχουν κινητικότητα εδώ και μήνες, όταν τους αναφέρουμε ότι η γέφυρα, αλλά και τα δόντια, θέλουν αφαίρεση, προβληματίζονται τι θα κάνουν μετά.

Την καλύτερη λύση στο πρόβλημα αυτό, μπορεί να δώσουν μόνο τα Εμφυτεύματα, τα οποία μπορούν να εξασφαλίσουν στον ασθενή, ακόμα και αυθημερόν, την αποκατάσταση των δοντιών του. ΑΣΧΕΤΑ ΟΜΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, αυτό που επείγει είναι η άμεση αφαίρεση κάθε φλεγμονώδους παράγοντα από τον Οργανισμό σας.

Σημειώστε ότι παραμελημένες Φλεγμονές δοντιών μπορούν από το Στόμα να επεκταθούν οπουδήποτε στον Οργανισμό (Πνεύμονα, Εγκέφαλο κλπ), οπότε έχουν άμεση σχέση με την Υγεία, αλλά και με αυτή την ίδια τη Ζωή, ακόμα και όταν βρίσκονται σε κάποιο σχετικά αρχόμενο στάδιό τους.

Ακόμη, είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί, ότι η διατήρηση των Εμφυτευμάτων σας, εάν αυτή τη λύση επιλέξετε, εξαρτάται από την άριστη Υγεία του Στόματός σας. Αυτό απαιτεί πέρα από τη φροντίδα του τρεις φορές τη μέρα από εσάς και τον τακτικό έλεγχο ανά τρίμηνο αρχικά και ανά εξάμηνο αργότερα από τον Θεράποντα Ιατρό σας.

Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε τις παρακάτω θεματικές ενότητες.

Περαιτέρω, θα αναφερθούμε λεπτομερέστερα σε Απορίες που αφορούν όλα τα στάδια της Επέμβασης τοποθέτησης των Εμφυτευμάτων, πριν, μετά και κατά τη διάρκειά της.