Κεντρικό Μενού

Οι ασθενείς που πρέπει να υποβληθούν, για οποιοδήποτε λόγο, σε διαδικασία MRI (απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού), συχνά ανησυχούν για τα μεταλλικά εμφυτεύματα δοντιών και για το πώς μπορεί να τα επηρεάσει η μαγνητική τομογραφία . Ευτυχώς, τα οδοντικά εμφυτεύματα και οι διαδικασίες μαγνητικής τομογραφίας είναι ένας ασφαλής συνδυασμός.

Τι είναι η μαγνητική τομογραφία;

Ο μαγνητικός τομογράφος είναι ένα μηχάνημα που παράγει ισχυρά μαγνητικά πεδία σε μια περιορισμένη περιοχή για να διεισδύσει στους ιστούς. Ένα πρόγραμμα υπολογιστή δημιουργεί στη συνέχεια εικόνες του εγκεφάλου, της καρδιάς ή άλλων περιοχών.

Οι μαγνητικές τομογραφίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξέταση διαφόρων μαλακών ιστών και οργάνων. Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της μη επεμβατικής απεικόνισης είναι ότι η σάρωση με μαγνητική τομογραφία δεν εκθέτει τον ασθενή στην ακτινοβολία που χρησιμοποιείται στις αξονικές τομογραφίες  CT και στις ακτινογραφίες.

Οδοντικά εμφυτεύματα και βιοσυμβατότητα

Ένα οδοντικό εμφύτευμα μπορεί να αντικαταστήσει ένα μονήρες δόντι που λείπει, ή περισσότερα δόντια ή ακόμα και όλα τα δόντια. Τις τελευταίες δεκαετίες, αναπτύχθηκαν διάφορα οδοντικά υλικά, όπως ζιρκόνιο, κράματα τιτανίου και πολυμερή, που είναι βιοσυμβατά, που σημαίνει ότι δεν προκαλούν φλεγμονή, δεν καταστρέφουν τους ιστούς και δεν διαβρώνονται ή φθείρονται από το σώμα.

Τα εμφυτεύματα από τιτάνιο και ζιρκόνιο γίνονται αποδεκτά από τον οργανισμό και δεν επηρεάζουν την υγεία των οστών. Η ποικιλία των επιλογών οδοντικών εμφυτευμάτων επιτρέπει στους ασθενείς να έχουν σταθερά δόντια με εμφάνιση και λειτουργία όπως τα φυσικά δόντια.

Μέταλλα, οδοντικά εμφυτεύματα και μαγνητικές τομογραφίες

Επειδή το μηχάνημα μαγνητικής τομογραφίας είναι ουσιαστικά ένας μεγάλος, ισχυρός μαγνήτης, η μεγαλύτερη ανησυχία για την ασφάλεια του ασθενούς είναι η ύπαρξη σιδηρομαγνητικών μεταλλικών αντικειμένων στην περιοχή απεικόνισης. Ο μαγνήτης είναι τόσο ισχυρός που μπορεί να τραβήξει οποιαδήποτε μεταλλική συσκευή εμφυτεύεται στο σώμα.

Το τιτάνιο, το κράμα τιτανίου και το ζιρκόνιο που χρησιμοποιούνται στα περισσότερα οδοντικά εμφυτεύματα δεν είναι σιδηρομαγνητικά μέταλλα – καθιστώντας απόλυτα ασφαλή τη μαγνητική τομογραφία όταν υπάρχουν εμφυτεύματα στο στόμα σας. Ακόμα κι έτσι, είναι καλύτερο να ενημερώσετε το γιατρό σας ότι έχετε οδοντικά εμφυτεύματα εάν χρειάζεστε μαγνητική τομογραφία. Θα πρέπει επίσης να ενημερώσετε το γιατρό σας για τυχόν μεταλλικά σφραγίσματα, στεφάνες, σιδεράκια ή μερικές οδοντοστοιχίες με μεταλλικό σκελετό.

Τα οδοντικά εμφυτεύματα και οι τεχνολογία της μαγνητικής τομογραφίας συνεχίζουν να εξελίσσονται, γεγονός που είναι θετικό για τους ασθενείς που μπορούν να επωφεληθούν και από τα δύο. Δεδομένου ότι τα εμφυτεύματα είναι ασφαλή για μαγνητική τομογραφία, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε ότι η οδοντιατρική θεραπεία με τοποθέτηση εμφυτευμάτων που προγραμματίζετε τώρα, θα περιορίσει τις επιλογές σας για ιατρική απεικόνιση αργότερα.