Κεντρικό Μενού

Η οστεοενσωμάτωση ορίζεται ως «μια διαδικασία κατά την οποία επιτυγχάνεται μια κλινικά ασυμπτωματική άκαμπτη στερέωση του οδοντικού εμφυτεύματος και διατηρείται στο οστό κατά τη διάρκεια της λειτουργικής φόρτισης».

Η οστεοενσωμάτωση είναι απαραίτητη για την επιβίωση των οδοντικών εμφυτευμάτων, οδηγώντας έτσι σε μια λειτουργική μονάδα που μπορεί να αποκαταστήσει ένα ή περισσότερα ελλείποντα δόντια, υποστηρίζοντας την οδοντική πρόσθεση.

Εκτός από βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν την οστεοενσωμάτωση, όπως η χειρουργική τεχνική, η ποιότητα και η ποσότητα των οστών, η μετεγχειρητική φλεγμονή ή λοίμωξη, το κάπνισμα και το υλικό και η επιφάνεια του εμφυτεύματος, άλλοι παράγοντες θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, συμπεριλαμβανομένης της ανοσολογικής και διατροφικής κατάστασης του ασθενούς. Παράλληλα με την προώθηση μιας υγιεινής διατροφής, όπως η μεσογειακή, για την επίτευξη μιας επιθυμητής γενικής κατάστασης υγείας, πρόσφατα δόθηκε αυξημένη προσοχή στην προώθηση της κατανάλωσης μικροθρεπτικών συστατικών που θα μπορούσαν να έχουν οφέλη για την υγεία και την αντοχή στις ασθένειες.

Αρκετά μικροθρεπτικά συστατικά που επηρεάζουν τον μεταβολισμό των οστών αποδείχθηκε ότι έχουν επίδραση στο σκελετικό σύστημα. Συγκεκριμένα, το ασβέστιο, τα φθόριο, το μαγνήσιο, το κάλιο, η βιταμίνη Β6, η βιταμίνη D και ο ψευδάργυρος επηρεάζουν θετικά την υγεία των οστών, μειώνοντας τον κίνδυνο κατάγματος.

Επιπλέον, οι δίαιτες πλούσιες σε λιπαρά, υδατάνθρακες και χοληστερόλη και η μειωμένη πρόσληψη ασβεστίου παρουσιάζουν επιζήμιες επιδράσεις στα οστά της γνάθου και στο φατνιακό οστό.

Επομένως, ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής και μικροθρεπτικά συστατικά θα μπορούσαν να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στις διάφορες φάσεις της οστεοενσωμάτωσης των οδοντικών εμφυτευμάτων.

Σε πρόσφατη ανασκόπηση οι Livia Nastri και συνεργάτες προσπάθησαν να συνοψίσουν το ρόλο των συμπληρωμάτων διατροφής στη βελτιστοποίηση της οστεοενσωμάτωσης μετά από χειρουργική επέμβαση τοποθέτησης εμφυτευμάτων. Μια Ομάδα Τεχνικών Εμπειρογνωμόνων (Technical Expert Panel – TEP) από 11 ειδικούς ιατρούς με εξειδίκευση στη γναθοχειρουργική, τον μεταβολισμό των οστών, τη διατροφή και την ορθοπεδική χειρουργική πραγματοποίησε την ανασκόπηση σύμφωνα με το μοντέλο PRISMA-ScR (Preferred Reporting Items for Systematic Reviews and Meta-Analyses Extension for Scoping Reviews).

Η ανασκόπηση έδειξε περιορισμένο ρόλο των θρεπτικών ουσιών στην προώθηση της οστεοενσωμάτωσης των οδοντικών εμφυτευμάτων, αν και, σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως για την ανεπάρκεια βιταμίνης D, υπάρχει σαφής σχέση μεταξύ του ελλείμματός τους, της μειωμένης οστεοενσωμάτωσης και της πρώιμης αποτυχίας εμφυτεύματος, απαιτώντας έτσι λήψη συμπληρώματος.

Πηγή: Nutrients. 2020 Jan; 12(1): 268.

Do Dietary Supplements and Nutraceuticals Have Effects on Dental Implant Osseointegration? A Scoping Review

Livia NastriAntimo MorettiSilvia MigliaccioMarco PaolettaMarco AnnunziataSara LiguoriGiuseppe ToroMassimiliano BiancoGennaro CecoroLuigi Guida, and Giovanni Iolascon

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7019951/