Κεντρικό Μενού

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι μια εξαιρετική επιλογή για μακροχρόνια αντικατάσταση δοντιών, που μοιάζουν φυσικά και απαιτούν μόνο τη συντήρηση που παρέχεται στα φυσικά δόντια.

Πόσο όμως διαρκούν κανονικά τα οδοντικά εμφυτεύματα; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις επιλογές του ασθενούς και τη συνολική υγιεινή των δοντιών.

Η τεχνογνωσία που αφορά στα οδοντικά εμφυτεύματα έχει προχωρήσει τα τελευταία δέκα με είκοσι χρόνια σε σημείο που οι αποτυχίες των εμφυτευμάτων λόγω απόρριψης ή μη λειτουργικότητας είναι πλέον πολύ σπάνιες. Η κακή χρήση του εμφυτεύματος, οι προϋπάρχουσες ιατρικές καταστάσεις και ασθένειες είναι πλέον οι πιο πιθανοί ένοχοι όταν ένα εμφύτευμα αποτύχει.

Τα εμφυτεύματα αποτελούνται από:

  1. Εμφύτευμα – Ο κοχλίας από τιτάνιο ή ζιρκονία που είναι ενσωματωμένος χειρουργικά στο οστό της γνάθου ενός ασθενούς και χρησιμεύει ως ρίζα για το τεχνητό δόντι.
  2. Κολόβωμα (Abutment) – Το κολόβωμα στερεώνεται στο εμφύτευμα και συγκρατεί τη στεφάνη.
  3. Στεφάνη – Η στεφάνη είναι ένα τεχνητό κεραμικό δόντι που τοποθετείται στην κορυφή του κολοβώματος και παρέχει την εμφάνιση και τη λειτουργία ενός φυσικού δοντιού.

Γενικά, η στεφάνη (θήκη) και το κολόβωμα (Abutment), είναι πιο επιρρεπή σε θραύση από το ίδιο το εμφύτευμα επειδή εκτίθενται και χρησιμοποιούνται ενεργά στη μάσηση της τροφής.

Με τακτικό βούρτσισμα και χρήση οδοντικού νήματος, το εμφύτευμα  μπορεί να διαρκέσει μια ζωή, με την προϋπόθεση ότι ο ασθενής υποβάλλεται σε τακτικό οδοντιατρικό έλεγχο κάθε 6 μήνες. Η στεφάνη (θήκη), ωστόσο, συνήθως διαρκεί μόνο περίπου 10 έως 15 χρόνια πριν να χρειαστεί αντικατάσταση λόγω φθοράς. Ωστόσο, η διατήρηση της άριστης οδοντικής υγιεινής και η προσεκτική χρήση της θα μπορούσε να παρατείνει τη διάρκεια ζωής της στεφάνης πέραν των 15 ετών.

Η θέση του στόματος είναι επίσης ένας παράγοντας για την πρόβλεψη της ζωής ενός οδοντικού εμφυτεύματος. Τα εμφυτεύματα στο πίσω μέρος του στόματος χρησιμοποιούνται πιο ενεργά στη μάσηση, πράγμα που σημαίνει ότι πιθανότατα θα φθαρούν πιο γρήγορα από τα εμφυτεύματα κοντά στο μπροστινό μέρος του στόματος.

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι μια μόνιμη λύση για τα ελλείποντα δόντια και είναι πλέον η προτιμώμενη επιλογή αντικατάστασης δοντιών μεταξύ ασθενών και οδοντιάτρων.

Τα οδοντικά εμφυτεύματα αντικαθιστούν πλήρως τα φυσικά δόντια και προσφέρουν σταθερότητα στη μάσηση χωρίς να γλιστρούν, όπως μπορεί να συμβεί με τις οδοντοστοιχίες. Και σε αντίθεση με τις οδοντοστοιχίες, τα εμφυτεύματα τοποθετούνται μόνιμα, πράγμα που σημαίνει ότι όλος ο καθαρισμός – βούρτσισμα και οδοντικό νήμα – γίνεται παράλληλα με τα φυσικά σας δόντια.

Επειδή είναι προσκολλημένα στο εσωτερικό οστό της γνάθου, τα εμφυτεύματα δεν επιβαρύνουν τα γειτονικά δόντια όπως τείνουν να κάνουν οι οδοντικές γέφυρες και δεν απαιτούν ειδικά βήματα για τον καθαρισμό.

Τα εμφυτεύματα δοντιών, όταν φροντίζονται σωστά, αποτελούν μια μακροπρόθεσμη λύση αποκατάστασης για τα δόντια που λείπουν ή έχουν υποστεί βλάβη, αλλά υπάρχουν κάποιες καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν πρόωρη αποτυχία ενός εμφυτεύματος. Οι ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη ή άλλες προϋπάρχουσες ιατρικές καταστάσεις, όπως ο καρκίνος, θα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αποτυχίας του εμφυτεύματός τους.

Τα οδοντικά εμφυτεύματα πρέπει να διατηρούνται με τακτικό βούρτσισμα και χρήση οδοντικού νήματος. Η κακή στοματική υγιεινή μπορεί να οδηγήσει σε ασθένεια των ούλων (περιεμφυτευματίτιδα), η οποία μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά την επιτυχία ενός οδοντικού εμφυτεύματος.