Κεντρικό Μενού

Οι φρονιμίτες ή τρίτοι γομφίοι εμφανίζονται συνήθως στην πρώιμη ενήλικη ζωή μεταξύ 15 και 25 ετών. Είναι τα τελευταία μόνιμα δόντια που αναπτύσσονται και αρχίζουν να εμφανίζονται όταν τα υπόλοιπα δόντια ενός ατόμου έχουν ήδη ανατείλει.  Όταν συμβεί αυτό, μπορεί να προκληθεί συνωστισμός και δυσφορία.

Όταν οι φρονιμίτες δεν είναι σε θέση να ανατείλουν, αναφέρονται ως έγκλειστοι. Αυτό συνήθως προκαλείται από τον προσανατολισμό των δοντιών και την έλλειψη χώρου. Οι έγκλειστοι φρονιμίτες μπορούν να οδηγήσουν σε βλάβη των 2ων γομφίων, μόλυνση και άλλες καταστάσεις.

Ακολουθούν 5 σημάδια που δείχνουν ότι μπορεί να είναι καιρός να αφαιρέσετε τους φρονιμίτες σας.

  1. Πόνος και ενόχληση στη γνάθο

Καθώς οι φρονιμίτες αρχίζουν να αναπτύσσονται, αλλά η φορά τους είναι τέτοια που δεν μπορούν να ανατείλουν πλήρως, ασκούν αυξανόμενη πίεση στα μπροστινά δόντια και σε ολόκληρη τη γραμμή της γνάθου. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι πόνος ή μια αίσθηση πίεσης. Καθώς οι φρονιμίτες ανατείλουν και πιέζουν τα νεύρα και τα οστά, αυτός ο πόνος μπορεί να γίνει πιο έντονος.

  1. Κόκκινα και πρησμένα ούλα

Όταν οι φρονιμίτες δεν έχουν ανατείλει πλήρως, είναι δηλαδή ημιέγκλειστοι, δημιουργείται συχνά μια φλεγμονή στα ούλα γύρω από το φρονιμίτη που λέγεται «περιστεφανίτιδα». Η περιστεφανίτιδα εκδηλώνεται συνήθως με πόνο και δυσφαγία.

  1. Ένα συναίσθημα «συνωστισμού» στο στόμα σας

Οι φρονιμίτες μεγαλώνουν και αρχίζουν να ασκούν πίεση στα γύρω δόντια, προσπαθώντας να τα μετατοπίσουν. Αυτό οδηγεί σε πρήξιμο των ούλων και των μυών της γνάθου. Μπορεί να νιώθετε τη γλώσσα σας πρησμένη και να δυσκολεύεστε στην κατάποση.

  1. Οίδημα προσώπου

Η φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει απόστημα και πυώδη συλλογή, με αποτέλεσμα το οίδημα του προσώπου.

  1. Κακή αναπνοή

Γύρω από τους ημιέγκλειστους φρονιμίτες δημιουργούνται θύλακοι, μέσα στους οποίους εγκλωβίζονται τροφές, με την αποσύνθεση των οποίων αναπτύσσονται βακτήρια και προκαλείται κακοσμία. Η δύσοσμη αναπνοή είναι συχνά ο λόγος που κάποιος επισκέπτεται τον οδοντίατρο και ανακαλύπτει την ύπαρξη του ημιέγκλειστου φρονιμίτη.

Η στοματική υγεία έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει τη συνολική ευεξία του ανθρώπινου σώματος.

Μην αγνοείτε ποτέ πιθανά συμπτώματα των φρονιμιτών.

Αν και η σύσταση είναι, η αφαίρεση των φρονιμιτών να γίνεται πριν από την ηλικία των 25 ετών, οποιοσδήποτε ασθενής μπορεί να είναι υποψήφιος για αφαίρεση φρονιμιτών ανάλογα με τις ανάγκες του.